П Р И С Ъ Д А

 

                                  2013 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На    двадесет и втори     януари        2013 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

 

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:    ВЕСЕЛИН  ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията                                                 НОХ           дело №    995     по      описа за   2012   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

 

ПРИЗНАВА  подсъдимият П.С.А., роден на ***г. в гр. *****, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, работи като механик в “******” АД – София, неосъждан, ЕГН  ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 29.04.2012г. на кръстовище между главен път І-2 /Е-70 гр.Варна гр.Русе/ и ул. “Добруджа” в землището на гр.Разград, при управление на МПС –л.а. “*****” с рег.№ ******** е нарушил правилата за движение по пътищата – не е спрял на пътен знак Б2 “Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство” и не е осигурил предимство на движещия се по път  І-2 автобус “******” с рег. № ******,  с което е нарушил чл.6 т.1 от ЗДвП: “Участниците в  движението съобразяват своето поведение с пътните знаци и с пътната маркировка”, чл. 46ал.2 от ППЗДвП: “Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на “стоп линията”, очертана с пътната маркировка, или ако няма такава – на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат   пътните превозни средства, които имат предимство”, чл.50 ал.1 от ЗДвП и чл. 104 ал.1 от ППЗДвП: “На кръстовище на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътните превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство”, като по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на повече от едно лице – на три лица: 1.  М.П.М. ***, изразяваща се в контузия на лявото рамо, със счупване на лявата ключица, която е довела до трайно затруднение на движението на горния ляв крайник;  2. П.М.Д. ***, изразяваща се в контузия на гръдния кош, с левостранен пневмоторакс /навлизане на въздух в лявата гръдна кухина/, която е довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота на пострадалата и

3. Ж.Л.Ц. ***, изразяваща се в разкъсно-контузни рани на две  места   по главата, лявото рамо и лявата длан и охлузвания на кожата по лявата мишница, гръдния кош и пръстите на ръцете; мозъчно сътресение, леко изразено по тяжест, без изпадане в безсъзнателно състояние; при постъпване на лечение състояние на травматичен шок /бледа кожа и видими лигавици, ниско кръвно налягане, ускорен, филиформен пулс, сомнолентна, трудно контактна и брадипсихична/, които са довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота на пострадалата – престъпление по чл. 343 ал.3 пр.3 б.”а” пр.2 във вр. с ал.1 б.”б” пр.2 във вр. с чл. 342 ал.1 от НК, поради което и на основание чл.58”а” ал.1,   във вр. с чл.54 НК  му налага наказание  ОСЕМ МЕСЕЦА  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

              НА  ОСНОВАНИЕ  чл. 66 ал.1 НК ОТЛАГА  изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от  ТРИ ГОДИНИ.

               НА ОСНОВАНИЕ чл.343г   НК  му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС  за срок от ЕДНА ГОДИНА.

              НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 45  от ЗЗД осъждан подс. П.С.А., със снета по-горе самоличност  да заплати на Ж.Л.Ц. сумата в размер на 5000.00 лева, представляваща обезщетение за причинени от деянието неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 29.04.2012г. , като ОТХВЪРЛЯ   предявения граждански иск до първоначалния размер от 15000.00 лева.

             ОСЪЖДА  на основание чл. 189 ал.3  от НПК подс. П.С.А. да заплати на гр.ищец Ж.Л.Ц.  сумата от 1250.00 лева, представляваща  направените разноски -  адвокатско възнаграждение.

            НА ОСНОВАНИЕ чл.45 от ЗЗД осъжда подс.П.С.А. със снета по-горе самоличност да заплати на М.П.М.  сумата в размер на 6000.00 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 29.04.2012г.

ОСЪЖДА  на основание чл. 189 ал.3  от НПК подс. П.С.А. да заплати на гр.ищец М.П.М.   сумата от  800.00 лева, представляваща направените  разноски -  адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА   подсъдимият П.С.А.    със снета по-горе самоличност да заплати    по сметка на държавния бюджет сумата от  786.92лева, представляваща   разноски   на досъдебното производство, както и по сметка на РС Разград   сумите в размер на 200.00 лева и 240.00 лева,   представляващи държавна такса върху уважените  два граждански иска.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА  - 2 бр. рентгенови снимки да се върнат на Георги Цветанов Бокуров и Елица  Петрова Петкова.

              ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване  и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

   

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: