МОТИВИ към  Определение №  37/24.01.2013г.

по ЧНД № 52/2013г. на РС – Разград

 

 

Производството е по чл. 432 ал. 3 от НПК, образувано служебно от съда.

 С Определение № 379 от 25.06.2012г. по ЧНД № 491/2012г. по описа на Районен съд Разград, потвърдено с Определение № 81 от 17.07.2012г. на Окръжен съд – Разград, на основание чл. 89, б. „в” от НК е бил настанен Ф.Ф.Д., роден на *** ***, ЕГН **********, постоянен адрес гр. Ц. К., ****общ. Ц. К., бълг. гражданин, неосъждан (реабилитиран), на ПРИНУДИТЕЛНО ЛЕКУВАНЕ В СПЕЦИАЛНА ПСИХИАТРИЧЕСКА БОЛНИЦА  гр. Бяла.

В о.с.з. РРП, защитникът и настаненото лице, молят за прекратяване на лечението.

 

Видно от писмо с вх. № от 676/22.01.2013г. от ДПБ Бяла, е че в резултат на проведеното до момента продължително лечение е постигнато трайно подобрение в психическото  състояние на лицето. Последния е спокоен, с подредено поведение, без конфликтно  агресивни прояви. За хода на хоспитализацията не е нарушавал режима на отделението, не е правил опити за бягство и активно е сътрудничил за провежданото лечение. Психичното му състояние е стабилизирано. Съгласно критериите за оценка на риска при преосвидетелстване към настоящия момент състоянието  и поведението на пациента не са заплаха за самия него и за околните – риска е преодолян. Постигнати са целите на принудителната медицинска мярка, задачата на принудителното лечение е изчерпана. Лечението може да бъде прекратено.

Видно от приетото и неоспорено заключение на вещото лице по СПЕ, е че настаняемия страда от лека умствена изостаналост, изискваща грижи и лечение.  Към настоящия момент същия не е опасен за себе си и за околните. Налице са основанията за прекратяване на принудителното лечение.

 С оглед на гореизложеното, като взе предвид мнението на съответното лечебно заведение и заключението на вещото лице – психиатър, съдът прекрати принудителното лечение Ф.Ф.Д., настанен на основание чл. 89 б. “в” от НК.

На основание изложеното, съдът постанови определението си.

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                  /А. Христов/