Р Е Ш Е Н И Е

Номер 397                                   16.01.2013 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На осемнадесети декември                                   две хиляди и тринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1611 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

           Депозирана е искова молба от Г. Ф. – София срещу Х.И.С. ***, като е  предявен  регресен иск за осъждане на ответника за заплащане на сумата 455,80 лв главница и 49,48 лв лихва за забава, поради изплатено от ищеца обезщетение на увредено лице  /причинени имуществени щети/ при ПТП, причинено от ответника. Претендира и законната лихва върху главницата до окончателното изплащане, а също и разноски. В съдебното заседание не се явява представител за ищеца.

          Ответникът в съдебното заседание заявява, че признава исковете – сочи, че неправилно бил наказан по административен ред, но в крайна сметка  признава, че дължи претендираната сума и окончателното му изявление е че признава иска.

           Исковете на ищеца следва да се квалифицират по чл.288, ал.12 от Кодекса за застраховането  - регресен иск за заплащане от ответника нае обезщетение, което ищецът е заплатил на увредено при пътнотранспортно произшествие лице и по чл.86 от ЗЗД за заплащане на лихва за забава.  

             От фактическа страна съдът намери следното: На 13.06.2008г. в гр. Исперих се е стигнало до пътно транспортно произшествие, поради това, че ответникът рязко спрял управлявания от него автомобил, при което движещият се зад него автомобил се блъснал в неговия автомобил, поради невъзможност да спре внезапно. При това са причинени щети на движещият се зад ответника автомобил, а ответникът е наказан за причиненото произшествие с НП №6094/08 от 20.06.2008г. на началника на РПУ гр. Разград. След оценяване на щетите застрахователят /ищеца/ изплатил на увреденото лице обезщетение в размер на 439,80 лв, като са направени и разходи по определяне на щетата в размер на 16 лв, при което от причинителя на щетата се претендира главница в общ размер на 455,80 лв. На ответника е връчена регресна покана за плащане на 29.07.2011г. и счинтано от един месец от връчването застрахователят изчислява размера на дължимата лихва до завеждане на иска мв размер на 49,48 лв.          

           При изложените обстоятелства съдът намира от правна страна следното: Исковете са основателни изцяло и следва да бъдат уважени. Виновното деяние на ответника наложило изплащането на обезщетение на увреденото лице се установява от приложения препис от влязлото в сила наказателно постановление. При това ищецът, покрил вредите на ощетеното лице,  има право на регрес срещу ответника на основание чл.288, ал.12 от КЗ. Размерът на вредите се установява от документацията представена от ищеца, а размерът на дължимата мораторна лихва /49,48лв/също не се оспорва от ответника /както се каза ответникът признава вземанията на ищеца/. Ето защо исковете следва да бъдат уважени. Претендираната главница следва да се присъди ведно със законната лихва, считано от завеждането на иска. На ищеца следва да се присъдят и направените от него разноски в размер на 100лв.

           

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОСЪЖДА Х.И.С. *** да заплати на Г. Ф. – гр. С., ул.Г. И. №*, ет.* сумата 455,80 лв главница по изплатено обезщетение на увредено лице, ведно със законната лихва от 01.10.2012г. до окончателното плащане, сумата от 49,48 лв мораторна лихва за периода от 30.08.2011г. до предявяването на иска, както и сумата от 100 лв за деловодни разноски.

           Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: