Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                  № 2, 14.01.2013г., гр.Разград

 

                            В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

     

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                            състав

на единадесети януари                                           две хиляди и тринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар П.Т.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1827 по описа за 2012г.:

 

Обективно съединени искове по чл.344, ал.1, т.1, 2 и 3 КТ.

  Постъпила е искова молба от Ц.З.С., с която са предявени обективно съединени искове по чл.344 ал.1 т.1, 2 и 3 КТ срещу ЦДГ“П.“ за отмяна на уволнението й като незаконосъобразно, за възстановяване на преди заеманата от нея длъжност, за заплащането на обезщетение по чл.225 ал.1 КТ за периода *** г. до постановяване на съдебното решение, ведно със законната лихва. Представя писмени доказателства: трудов договор, заповед за уволнение, копие от трудовата книжка, справки от НАП. 

  Ответникът признава исковете и моли съда да постанови решение при признаване на исковете по чл.237 ГПК.

 Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Ищцата е назначена при ответника на длъжност “младши учител“, считано от *** г.  Трудовият договор е сключен на основание чл. 68 ал.1 т.1 КТ за 6 месеца със срок на изпитване. Със заповед №*** г. трудовото правоотношение е прекратено на основание чл. 325 ал.1 т.3 КТ- поради изтичане срока на договора. От датата на прекратяването на трудовия договор до настоящия момент ищцата е без работа. Съгласно заключението по назначената ССЕ БТВ на ищцата за месеца, предхождащ уволнението е било 450 лв., а дължимото обезщетение по чл.225 КТ за периода *** г./с.з./ е в размер на 1238.83лв.

Въз основа на изложеното от фактическа страна и при направено признание на исковете от страна на ответника, съдът намира че заповедта за уволнение се явява незаконосъобразна и следва да бъде отменена. Ищцата следва да бъде възстановена на преди заеманата от нея длъжност „младши учител“, като и се заплати обезщетение по чл.225КТ за периода *** г. в размер на 1238.83 лв. След приспадане на дължимите данъци и осигуровки при изплащането, ответникът следва да заплати  на ищцата нетна сума от 1114.95 лв.

На ищцата се дължат разноски в размер на 450 лв.

По изложените съображения съдът

 

                                     Р     Е     Ш     И:

 

  ПРИЗНАВА ЗА НЕЗАКОННО И ОТМЕНЯ уволнението на Ц. З.С. ***, ЕГН **********, извършено със заповед № *** г. на Директора на ЦДГ “П.“ с.С., на основание чл.325 ал.1 т.1 КТ.

  ВЪЗСТАНОВЯВА на Ц. З.С. на предишната й работа- „младши учител“, код по НКПД 8510, на основание чл.344 ал.1 т.2 КТ.

  ОСЪЖДА ЦДГ“П.” гр.С. да заплати на Ц. З.С. сумата от 1114.95лв./хиляда сто и четиринадесет лева и деветдесет и пет стотинки/, представляваща нетното дължимо обезщетение за времето от *** г, през което е била без работа поради уволнението, ведно със законната лихва, считано от *** г. до окончателното й изплащане на основание чл.344 ал.1 т.3 във вр. с чл.225 ал.1 КТ. и сумата от 450лв./четиристотин и петдесет лева/ разноски по делото.

  На основание чл.242 ал.1 ГПК допуска ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ на иска за обезщетение.

 ОСЪЖДА ЦДГ“П.” с.С. да заплати по сметка на РРС държавна такса върху уважените искове в размер на 150лв. и 70лв. разноски по делото.

 Решението подлежи на обжалване  пред  РОС  в двуседмичен срок, считано от връчването му.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: