Р Е Ш Е Н И Е

Номер 23                                              31.01.2013 г.                                     гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На тридесети януари                                     две хиляди и тринадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

Секретар  Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1843 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

          Депозирана е искова молба от Й.Е.К., с която е предявен иск срещу Н.Н.К., Н.Т.Н. и Й.Т.Н. за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане, сключен с н.а. № ***, т. ***, дело № *** г. по описа на РРС до размера на 1/2 идеални части поради неизпълнение на задължението на ответниците. Иска заплащане и на направените по делото разноски. Твърди, че договорът е сключен с наследодателя на ответниците Т. Н. К. До смъртта си през *** г. същият я посещавал, но тя сама се грижела за себе си и сама си осигурявала средства за издръжка. След смъртта му ответниците не посещавали ищцата. Двама от ответниците искали да продават жилището, а помощ на ищцата осигурявали съседи.

          Ответниците в с.з. признават, че не са полагали и не полагат грижи за ищцата.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: С договор, сключен под формата на нотариален акт № ***, т. ***, дело № *** г. Й.Е.К. е прехвърлила на Т. Н. К. правото си на собственост върху ½ идеална част  от недвижим имот, представляващ апартамент № ***, находящ се в гр. Р., ул. ”С.”, № ***, бл. ”Л.”, вх. ***, ет. ***, състоящ се от две спални, дневна, кухненски бокс и сервизни помещения с площ 83,98 кв.м. и 3,32% идеални части от общите части на сградата  и от отстъпеното право на строеж  върху държавна земя, ведно с прилежащото избено помещение № ***, като приобретателят се задължил да поеме  издръжката и гледането на прехвърлителката до края на живота й, като й осигури спокоен и сносен живот – храна, облекло, отопление и грижи при болест и немощ. Прехвърлителката си запазила правото да ползва имота пожизнено.

          Приобретателят по договора починал на *** г. и оставил за свои законни наследници Н.Н.К., Н.Т.Н. и Й.Т.Н..

          Според показанията на свидетелите A. и A., съседи на ищцата, последната не получава никаква помощ от свои близки. Често оставала без средства и свидетелите й давали малки суми в заем, които тя връщала след получаването на пенсията. За да пести си пълнела вода от улична чешма,  на свид. A. неведнъж възлагала да заплаща нейни сметки и да й купува хранителни продукти, защото трудно се придвижвала. Когато бравата на входната врата била повредена, същият свидетел я поправил. И двамата свидетели не са виждали нейни близки да я посещават, да се грижат за нея или да й оказват някаква помощ.

          Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:    Така предявеният иск е допустим. Задължението по договора за издръжка и гледане е наследимо и след смъртта на приобретателя неговите наследници са длъжни да изпълняват поетите от техния наследодател задължения, респ. да отговарят при неизпълнението им.

Искът се явява основателен и доказан. Предвид характера на договора за прехвърляне на недвижим имот срещу поемане на задължение за издръжка и гледане според постоянната съдебна практика именно ответникът по договора за неговото разваляне следва да докаже изпълнението му, тъй като той черпи благоприятни последици от съществуването на този факт.          И за да бъде прието, че договорът е изпълняван, това изпълнение трябва да бъде в пълен обем, непрекъснато във времето и съответно на потребностите на прехвърлителя. От събраните доказателства не може да се направи извод, че ответниците, а преди това техния наследодател се изпълнявали задълженията си по договора. Напротив, представените доказателства установяват, че ищцата сама се грижи за себе си доколкото може, а когато има нужда, моли трети лица за помощ.

          Ето защо договорът следва да бъде развален поради неизпълнение от страна на ответниците.

          На основание чл.78 ал.6 от ГПК ответниците следва да заплатят държавната такса по делото по сметка на РРС в размер на 819,71 лв.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          РАЗВАЛЯ договора,  сключен с нотариален акт №***, т. ***, дело № *** г.  на нотариус при Районен съд Р., с който Й.Е.К., ЕГН ********** е прехвърлила на Т. Н. К., ЕГН ********** */2 идеална част от следния недвижим имот: апартамент № *** с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри  на гр. Р., одобрени със заповед № *** г., находящ се в сграда № ***, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, с предназначение на обекта : жилище, апартамент, нива – 1 /едно/, с административен адрес гр.Р., ул.”Ц. С.”, № ***, бл.”Л.”, вх.***, ет.***, състоящ се от две спални, дневна, кухненски бокс и сервизни помещения, с площ 83,98  /осемдесет и три цяло деветдесет и осем стотни/ кв.м. и 3,32% /три цяло и тридесет и две стотни процента/ идеални части от общите части на сградата и от отстъпеното право на строеж върху държавна земя, ведно с прилежащото избено помещение № *** с граници за апартамента: на същия етаж: ***, ***, под обекта: *** и над обекта: *** срещу задължението на Т. Н. К. да поеме издръжката и гледането на прехвърлителката до края на живота й, като й осигури спокоен и сносен живот, храна, облекло, отопление и грижи при болест и немощ поради НЕИЗПЪЛНИЕ на задължението на приобретателя и неговите наследници.

          Решението е постановено по иск, предявен от Й.Е.К., ЕГН **********,*** срещу Н.Н.К., ЕГН **********, Н.Т.Н., ЕГН ********** и Й.Т.Н., ЕГН ********** и тримата с адрес ***.

          ОСЪЖДА Н.Н.К., ЕГН **********, Н.Т.Н., ЕГН ********** и Й.Т.Н., ЕГН ********** и тримата с адрес *** ДА ЗАПЛАТЯТ по сметка на Районен съд Разград държавна такса 819,71 лв. /осемстотин и деветнадесет лева и седемдесет и една стотинки/

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: