РЕШЕНИЕ

 

4                                         18.01.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На единадесети януари                                                 две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1045 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

                Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от Н.Г.Н. ***, срещу Наказателно постановление  *** от ***г. на ВНД началник група «БДС» при ОД на МВР Р., с което на жалбоподателя на основание чл.81 ал.1 т.5 и чл.81 ал.1 т.6 от Закона за българските лични документи, са наложени наказаня глоба в размер от по 20 лв за нарушения на чл.31 ал.2 и на чл.10 ал.1 т.5 от същия закон. В жалбата се излагат възражения за незаконосъобразност на НП и неговата отмяна поради много лошо и неплатежопособно състояние на жалбоподателя.

В съдебното заседание на РРС, не се явява.

За наказващия орган, не се явява представител.  

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страната и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление издадено от ВНД началник група «БДС» при от ОД на МВР  на гр.Р., на основание чл.81 ал.1 т.5 и чл.81 ал.1 т.6  от Закона за българските лични документи, са наложени наказания глоба в размер на 20 лв. за всяко деяние. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №***/*** съставен гл полицай служител при ОД на МВР гр. Р., за това, че: На ***г. около *** ч жалбоподателя в срок до 30 дни не е подал заявление за подмяна на ЛК №...., срокът на валидност на която е бил до *** г. и в срок до три месеца не е предал паспорт №... на органа, който го е издал, срокът на валидност на който е бил до *** г. Прието, че са нарушени нормите на чл.31 ал.2 и чл.10 ал.1 т.5 от ЗБЛД.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят. Жалбоподателят се явил в  в паспортна служба, с цел да си издаде нови документи за самоличност. При извършената проверка се установило, че срокът на документите му е изтекъл, като за личната карта бил изтекъл 30 дневния срок за подаване на заявление за издаване на нова, а за паспорта – не го е върнал на органа, който го е издал в три месечен срок. За двете нарушения, св. Й. съставил процесния АУАН.

По изложените факти не се спори, поради което съдът намира за установена фактическата обстановка отразена в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

В хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, довели до огриначаване правото на защита на наказаното лице.

Съдът намира, че е нарушена разпоредбата на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, в частност относно неописанието на мястото на извършване на нарушенията. В НП не е отразено освен мястото на деянието, но и мястото къде е констатирано неизпълнение на тези задължения от жалбоподателя, от където би могло да се съди, къде е мястото на извършване на нарушението. В НП е описано, че жалбоподателят в определения срок не е подал заявление за подмяна на лична карта и в срок не е предал паспорт, без да е упоменато пред кой конкретно орган е следвало да стори това, откъдето може да се изведе мястото на извършване на деянията, изразяващи се в случая чрез бездействие. В НП е описано, че жалбоподателят «не е подал заявление за подмяна на л.к. и в срок.. не е е предал  паспорт №.... на органа, който го е издал». Липсата на мястото на извършване на деянието е от значение за компетентността на наказващия орган, каквато преценка в случая не би могла да се направи. Жалбоподателят е в невъзможност да разбере, на кое място е обвинен след изтичане на посочените в НП срокове е следвало, съответно да подаде заявление за лична карта и да върне задграничния паспорт.

Наличието на описаното по-горе нарушение при изготвяне на НП от наказващия орган, е довело до посочените процесуални нарушения, които са ограничили провото на защита на наказаното лице, поради което НП следва да бъде отменено, без спорът да бъде разглеждан по същество.

Поради изложените съображения съдът намира, че процесното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  *** от ***г. на ВНД началник група «БДС» при ОД на МВР Р., с което на Н.Г.Н. ***, на основание чл. 81 ал.1 т.5 и чл.81 ал.1 т.6 от ЗБЛД, за нарушение на чл.31 ал.2 и на чл.10 ал.1 т.5 от същия закон, са наложени наказания глоба от по 20 лв за всяко.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

 

                                                        Районен съдия: