РЕШЕНИЕ

 

№43                                       01.02.2013г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и девети януари                                                          две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №978 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.И.М. ***,  срещу Наказателно постановление  *** от ***г. на кмета на Община Р., с което на основание чл.266 ал.1 пр.4 от Закона за горите, за нарушение на чл.213 ал.1 т.2 от същия акон на жалбоподателя е наложена глоба от по 100лв  на основание чл.273 ал.1 от същия закон са отнети в полза на държавата вещите послужили за извършване на нарушението – конска каруца с гумени колела, кон /женски/, конска амуниция и 1 бр. брадва. Жалбоподателят излага доводи за допуснати процесуални нарушения при издаването на НП, както и по отношение на постановеното отнемане на вещи.

В съдебното заседание, процесуалния представител на жалбоподателя, счита наказателното постановление за незаконосъобразно по изложените в жалбата съображения и моли за неговата отмяна.

Представителят на наказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата, а НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу подлежащ на съдебно обжалване акт, жалбата е допустима Разгледана по същество, се явява частично основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя е наложена глоба от по 100лв за нарушение на чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ. НП е издадено въз основа на АУАН № *** от *** г., съставен на жалбоподателя, за това, че на *** г. в 20,10 ч в землището на с.П., К. отдел:*** транспортира с конска каруца с гумени колела/небоядисана/ теглена от кон/женски/ черен на цвят 1 пр.м3 дървесина /цер/ непридужена с превозен билет. Прието е че е нарушен чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ. Вещите послужили за извършване на нарушението: конска каруца с гумени колела, кон/женски/ черен на цвят, конска амуниция и брадва, са отнети в полза на държавата

Пред РРС, е разпитан като свидетел Ш.Х. – актосъставител, който в показанията си, потвърждана обстоятелствата по АУАН и НП. Същият работел като горски стражар в ОП «Р.». Процесният ден при обход на района със св. П., спрели за проверка жалбоподателят, който превозвал дърва в каруца. След като ги претеглили установил, че са 1 кубик, като за тях жалбоподателят нямал превозен билет. Нарушителят отказал да подпише съставения АУАН.

Разпитаният свидетел П., установява, че процесния ден установил жалбоподателя да превозва с конска каруца дървесина. Тъй като не притежавал лична карта го помолил да се качи в служения автомобил, като се обадил и в РУП да изпратят екип. След като жалбоподателят бил отведен в базата, била установена самоличността му, същият буйствал отправял закани към св.П. и колегата му. След като било установено, че превозваната дървесина е без превозен билет бил съставен акт от колегата му, като тогава било установено и друго нарушение изъвршено от жалбоподателя, за което му бил съставен друг АУАН, а именно че дървесината не е маркирана.

Съгласно заключението на вещото лице по назначената оценъчна експретиза, стойността на отнетите вещи възлиза на 597 лв. Съдът кредитира заключението като компетентно и обосновано, а и същото не се оспорва от страните.

Установено е, че стойността на 1 пр.м3 дърва за огрев – цер е 36лв.

Изложените фактически обстоятелства не се оспорват, като съдът намира фактическата остановка за безспорно установена. Същата обуславя от правна страна следното: 

Акта и НП са издадени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма. Неоснователят е довода на процесуалния представител за допуснати нарушения на чл.43 ал.5 от ЗАНН. Жалбоподателят е отказал да подпише акта, което е било удостоверено с подпис на един свидетел. Съгласно разпоредбата на чл.43 ал.4 от ЗАНН, при подписване на акта на нарушителят се връчва препис от него срещу разписка, а в акта се отбелязва датата на неговото подписване. В случая жалбоподателят е отказал да подпише акта, следователно и не му е бил връчен препис от него, при което не е нарушена процедурата и правата на лицето.

Съгласно разпоредбата на чл.213 от ЗГ, се забранява ...транспортирането... на: т.2 дървесина непридружена с превозен билет.  От установените обстоятелства по делото става ясно, че процесния ден жалбоподателят е транпортирал с конска каруца дървесина - 1 куб.м. дърва за огрев, дървата били без превозен билет съгласно изискванията на закона. Фактическите обстоятелства правилно са подведени под разпоредбата на чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ, предвиждаща забрана за транспортиране на дървесина непридружена с превозен билет. Нарушението е описано макар и пестеливо, конкретно и ясно, съдържа всички съставомерни обстоятелства. Правилно и законосъобразно е постановеното отнемане на вещите предмет на нарушението – 1 пр. куб. метра дърва за огрев /цер/ на основание чл.273 ал.1 от ЗГ. Предвиденото в закона наказание е глоба от 50 до 3000 лв, като на жалбоподателят е наложена такава в размер на 100 лв. В случаят наказващия орган е съобразил обстоятелството, че нарушителят е извършил и друго нарушение, поради което не е наложил наказанието в минималния размер. Така определеното наказание съдът намира за съобразено с разпоредбата на чл.27 ал.2 от ЗАНН

Незаконосъобразно е НП в частта,  с която е постановено отнемането на вещите послужили за извършване на нарушението на основание чл.273 ал.1 от ЗГ – конска каруца с гумени колела/небоядисана/ теглена от кон/женски/ черен на цвят и брадва,  тъй като не е преценена тежестта на нарушението. По делото са събрани доказателства и е установено, че стойността на процесната дървесина е 36лв,  а стойността на отнетите вещи е 597лв, съгласно заключението на вещото лице. Отнемането на вещите послужили за нарушението не кореспондира с разпоредбата на чл.20 ал.4 от ЗАНН, тъй като същите както поотделно така и като обща стойност надхвърлят стойността на превозваната дървесина и наказващият орган не е мотивирал НП в тази част - относно отнемането на вещите послужили за извършване на нарушението в полза на държавата. Освен коня каруцата и конската амуниция е отнета и брадва. Не е ясно как последната е посужила за извършване на нарушението, тъй като същото се изразява в транспортиране на дорвесина непридружена с превозен билет.

 Поради което съдът намира че НП следва да бъде отменено в тази част като несъобразено със закона.

Водим от горното,  и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  *** от *** г. на кмета на Община Р., с което на Р.И.М. ***, е наложено наказание по чл.266 ал.1 във вр. с чл.213 ал.1 т.2 глоба в размер на 100 лв и на основание чл.273 ал.1 от ЗГ са отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението – 1 пр. куб. метра дърва за огрев /цер/ .

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  *** от *** г. на кмета на Община Р., в частта в която е постановено отнемане в полза на държавата на конска каруца с гумени колела, кон/женски/ черен на цвят, конска амуниция и брадва.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: