РЕШЕНИЕ

 

75                                       20.02.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На дванадесети февруари                                          две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  В.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №34 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Й.К.Й. ***, срещу Наказателно постановление  810/12 от 06.11.2012г.   на началника на РУП към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.185, пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.70, ал.3  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на осн. чл.183,ал.4, т.7, пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.137а, ал.1, пр.1  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв, като за това нарушение на осн. Наредба №I-1959  на МВР са му отнети 8 контролни точки. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят не се явява.  

Ответната страна Областна Дирекция на МВР -гр. Разград не изпраща представител в заседанието по даване ход на делото по същество.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление 810/12 от 06.11.2012г.   на началника на РУП към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.185, пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.70, ал.3  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на осн. чл.183,ал.4, т.7, пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.137а, ал.1, пр.1  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и на осн. Наредба №I-1959  на МВР са му отнети 8 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №810/31.10.2012г. съставен от ст. полицай  при РУП  гр. Разград на жалбоподателя за това, че последният на 31.10.2012г. около 11,30 ч. в гр. Разград, на бул. Княз Борис, посока ул. Хаджи Димитър управлява л.а. Санг Йонг Кайрон с рег. № ******, собственост на «И ЕФ Джи Ауто лизинг» ЕООД, узвършвайки следните нарушения: 1. МПС-то не е с включени къси светлини или светлини за движение през деня; 2. Водачът, не поставя обезопасителен колан, с който МПС-то е оборудвано.  Прието е, че така е нарушен чл.70, ал.3 от ЗДвП относно първото нарушение и чл.137а, ал.1 от ЗДвП относно второто нарушение. В акта жалбоподателят е посочил, че има възражения, но не е изложил конкретни такива. Обстоятелствата от акта са отразени и в НП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския  служител  О.В. /актосъставителя/, който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП. Сочи, че  в посоченото в акта време възприел водача /жалбоподателя/, управляващ автомобила без поставен обезопасителен колан, като и управляваният автомобил бил без включени светлини, за което и бил спрян от проверяващите.

Относно фактите по делото съдът намира, че отразените в акта обстоятелства се потвърждават от събраните доказателства. Съдът  няма причина да се съмнява в показанията на разпитания полицейски служител и ги кредитира изцяло. Същият помни случая и очевидно добосъвестно го възпроизвежда. В този смисъл твърденията на жалбоподателя в жалбата, че бил с колан, но го свалил след началото на проверката и тогава бил изключил и късите светлини на автомобила са явно недостоверни, а и крайно нелогични. Поради всичко изложено съдът намира за безспорно доказана фактическата обстановка изложена в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна съставите на вменените  му нарушения. На посочената в акта дата през деня, той е управлявал автомобила си без да е включил късите светлини на автомобила или светлини за движение през деня, като така е нарушил изискването на чл.70, ал.3 от ЗДвП. Жалбоподателят е управлявал автомобила си без да използва обезопасителния си колан, с който автомобилът бил оборудван, с което е нарушил изискването на чл. 137а, ал.1,  пр.1 от ЗДвП.  В случая деянията на нарушителя са безспорно доказани от показанията на актосъставителя, а и самия АУАН по силата на чл.189, ал.2 от ЗДвП има доказателствена сила. С оглед данните по делото съдът приема, че  жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вменените  му административни нарушения по чл.185,  пр.1 от ЗДвП /общата наказателна разпоредба/ относно първото нарушение и по чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП относно второто нарушение. Нарушенията са осъществени и от субективна страна – жалбоподателят е бил наясно със задължението си да включи съответните светлини на автомобила през деня и да ползва обезопасителния си колан, но не се е съобразил с тези изисквания. При това жалбоподателят основателно е санкциониран по реда на  чл.185,  пр.1 от ЗДвП относно първото нарушение и по чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП относно второто нарушение. Наказанията глоби, които са му наложени са определени в закона като абсолютен размер, който в случая е съобразен от наказващия орган, поради което и не може да се поставя въпрос за намаляването на същите  наказания.  Поради всичко изложено съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е правилно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление    810/12 от 06.11.2012г. на началника на РУП към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя Й.К.Й. на основание чл.185, пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.70, ал.3  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на осн. чл.183,ал.4, т.7, пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.137а, ал.1, пр.1  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв  и на осн. Наредба №I-1959  на МВР са му отнети 8 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: