Мотиви към Присъда №65/07.02.2013г., постановена по НОХД №27/2013г. по описа на Разградския районен съд .

                Разградска районна прокуратура  е повдигнала обвинение срещу Д.Ч.Д. за това, че за времето от 28.09.2011г. до 28.10.2012г. в гр. Ц. К., след като е осъден с Решение №161/28.09.2011г. по гр. дело №539/2011г. по описа на РС-гр. Попово, влязло в сила  на 28.09.2011г., да издържа своя низходящ – детето си Св. Д.Ч.    ЕГН **********, съзнателно не е изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски, а именно 13 месечни вноски на обща стойност 780 лева– престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП подържа обвинението.

Подсъдимият дава обяснения в които признава, че не е заплатил необходимите суми за издръжка на детето си, като сочи, че бил безработен и не разполагал със средства.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият Д.Ч.Д. е роден на ***г***, живее в същия град. Същият е с висше  образование, разведен, безработен, осъждан.

Подсъдимият е баща на детето Св. Ч. / понастоящем на 8г./ Майка на детето е свидетелката И.К.. С Решение  №161/28.09.2011г. по гр. дело №539/2011г. по описа на РС-гр. Попово, влязло в сила  на 28.09.2011г., е прекратен бракът между подсъдимият и св.К. и  подсъдимият е осъден   да издържа детето си, като    размерът месечната вноска на издръжката бил определен на 60 лв и същата издръжка следвало да се заплаща чрез майката като законен представител на детето, опражняваща родителските права. Детето Св. Ч. живело при майка си в гр. Ц. К. За периода от влизане в сила на решението по брачното дело, а именно от 28.09.2011г. до 28.10.2012г. подсъдимият не е заплащал дсължимата издръжка – бил безработен и не разполагал със средства. Общо за посочения период са останали неизплатени 13 месечни вноски в общ зазмер на 780 лв. 

Видно от извършените на досъдебното производство справки подсъдимият към процесния период не е бил регистриран в Дирекция “Бюро по труда”, няма декларирани доходи, няма земеделски земи. Същият не притежава МПС и недвижими имоти. Не е получавал парично обезщетение като безработен.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява от показанията на свидетелката И.К., а също и от обясненията на подсъдимия Д., от приложените писмени доказателствени материали.

Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи: С деянието си подсъдимият Д.Ч.Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.183, ал.1 от НК, тъй като  за времето от от 28.09.2011г. до 28.10.2012г. в гр. Ц. К., след като е осъден с Решение №161/28.09.2011г. по гр. дело №539/2011г. по описа на РС-гр. Попово, влязло в сила  на 28.09.2011г. да издържа своя низходящ – детето си Св. Д.Ч.    ЕГН **********, съзнателно не е изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски, а именно 13 месечни вноски на обща стойност 780 лева. Подсъдимият е знаел задължението си произтичащо от осъдителното съдебно решение, но въпреки това не го е изпълнил. Възможността на Д.Ч.Д. да заплаща издръжка на детето си е преценена от гражданския съд, присъдил издръжката и подсъдимия е следвало да се съобрази с това решение.  Обстоятелството, че е безработен не дерогира съставомерността на деянието, доколкото подсъдимият не е неработоспособен. Ето защо съдът приема, че подсъдимият е осъществил състава на вмененото му престъпление, като от субективна страна е действал умишлено – съзнавайки задълженията си, но без да се съобрази с тях.

За извършеното престъпление НК предвижда наказание лишаване от свобода или пробация. Съдът отчита като отегчаващо обстоятелство наличието на предходно осъждане на подсъдимия, но  отчита като смекчаващи обстоятелства това, че същият очевидно съзнава вината си и я признава. Следва да се отчете и очевидно тежкото му материално състояние. При това съдът намира, че на подсъдимият следва да се наложи по-лекото от алтернативно предвидените наказания, а именно пробация, като наказанието пробация на подс. Д.  следва да включва следните пробационни мерки със следните срокове  - ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ по настоящ адрес за срок от  една година, с периодичност два пъти седмично и   ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител за срок от  една година, като посредством тези мерки целите на наказанието биха се изпълнили.

Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                               

                                                                             

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: