Р Е Ш Е Н И Е

   № 30

 

гр. Разград, 19.02.2013 год.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично заседание на 31.01.2013г., в състав:

                                                

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:  Атанас Христов

 

при секретаря Г.А. и прокурора от РРП Павлина Узунова, като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 1213 по описа за 2012 год., за да се произнесе взе предвид следното:

 Предявени е искове с правно основание чл.132 ал.1 т.2 и чл. 143 ал.2 СК.

Образувано е по предявен иск от Н.С.С. против С.С.К. да бъде лишена от родителски права по отношение на детето С. Н. С., да се определи местоживеенето при нейния баща – ищеца, като и да бъде осъдена ответницата да заплаща в полза на детето месечна издръжка в размер на 100 лв. месечно, считано от датата на подаване на ИМ, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

В исковата молба ищеца  излага, че  детето е родено  на ***г. от съвместното му съжителство с ответницата. Излага, че от м. октомври 2004г. само ищецът се грижи за детето, тъй като ответницата заживяла с друг мъж в с. Б., обл. С.. От тогава  до настоящия момент ответницата не се е интересувала за детето, нито е давала издръжка на същото.

Ответникът в срока по чл. 131 от ГПК, не е депозира отговор на исковата молба.

В съдебно заседание ищецът се явява лично и с процесуалния си представител адв. А. М. Н. ***. Поддържа исковете си и моли същите да бъдат уважени.

В съдебно заседание, редовно призована ответницата,  не се  явява и не се представлява.

Контролираща страна – Разградска районна прокуратура, чрез представителя си, изразява становище, че молбата следва да бъде уважена.

Контролираща страна – Дирекция ”Социално подпомагане” – гр. Разград, редовно призовани на с. з. не изпращат представител. Същата е депозирала писмен доклад.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства съобразно чл.235 от ГПК, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представените по делото копие на  удостоверение за раждане родители на детето  С.Н. С. са страните по делото.

От заключението на приобщения по делото социален доклад изготвен от Д”СП” гр. Разград  се установя, че детето живее заедно с баща си – ищеца, при много добри хигиенно битови условия. Жилището е собственост на дядото по бащина линия. От няколко месеца след раждането на детето, за него се грижи само ищеца, който е подпомаган от фактическата си съжителница. Детето получава добри грижи, адекватни на потребностите му. Детето е емоционално привързано към своя баща.

От показанията на разпитаните по делото свидетели, чиито показания съда цени като обективни и без противоречиви и кореспондиращи с останалия събран по делото доказателствен материал , се установява, че грижите за детето се полагат от неговия баща с помощта на неговата фактическа съжителница. Майката на детето – ответницата не се интересува от детето си. Същата живее в друго населено место с друг мъж и има други две деца. Същата е изпращала средства за детето, не е търсила контакт с него или ищеца.  

Ответницата не е изслушана в съдебно заседание, съгл. чл. 133 ал.2 от СК, редовно призована не се явява в съдебно заседание. 

ПО ИСКА С ПРАВНО ОСНОВАНИЕ ЧЛ.132 от СК :

Съвкупно от събрания по делото доказателствен материал, съдът прави извод за основателност на предявената искова претенция с правно основание чл.132 от СК. Установи се, че детето се отглежда своя баща, който е поел изцяло и неговата издръжка. Същото не поддържа връзка с майка си – ответника. Тя напълно се е дезинтересирала относно развитието и възпитанието му, не е предоставяла средства за издръжката му. С оглед на гореизложеното, следва да се приеме, че майката произволно и укоримо е пренебрегнала родителските си функции и задължения, вменени й от морала и закона. Родителят дължи грижа за отглеждането на детето си от момента на раждането и тъй като не е установена обективна основателна причина, обуславяща невъзможност да се дава издръжка, недаването на такава представлява неизпълнение на задължението за осигуряване живота на детето. Полагането на грижи за детето представлява комплекс от действия, които родителят следва да осъществява по отношение на детето и в никой случай не могат да се сведат до обикновено виждане. За проявява грижи за детето родителят преди всичко следва да проявява активност и настоятелност в търсенето на контакти с детето, за да може да осигури базата за необходимата емоционална връзка, както и практически да покаже грижата си. Предвид пълната незаинтересованост и безотговорното поведение на майката по отношение на бъдещето на своето дете, съдът намира, че са налице предвидените  в разпоредбата на чл.132 ал.1 т.2 от СК кумулативно дадени от закона предпоставки: виновно бездействие от страна родителя – не полагане на грижи за детето и неизпълнение на задължението за издръжка и това цялостно неизпълнение да е трайно.

Предвид изложеното, съдът прави извода за основателност на искането на ищеца за лишаване на  ответника от родителски права по отношение на детето. Местоживеенето на детето следва да се определи при неговия баща.

На основание чл.134, т.2 от СК, съдът следва да определи режим на лични отношения на ответника с детето. Предвид събраните по делото доказателства за прекъсната емоционална връзка родител – дето, съдът намира, че следва да определи режим на лични отношения, както следва: всяка последна събота от месеца,  по местонахождението на детето.

На основание чл.134, т.1 вр. чл. 143, ал.2 от СК, съда следва да определи издръжка в полза на детето, ако такава не е присъдена. По делото не  са представени  писмени доказателства за доходи на ответника. Не са представени доказателства, че същия страда от заболяване, което го възпрепятства да упражнява труд. Съдът приема, че същият е трудоспособен и може да работи и получава доходи в размер около минималната работна заплата за страната. Представени са писмени доказателства за доходите на ищеца.

По делото не са представени писмени доказателства за специални нужди на детето, тоест такива извън храна, облекло, обучение. 

Преценявайки потребностите на детето, обусловени от негова   възраст, социално-икономическите условия на живот в страната и фактическият извод за материалните възможности на родителите му, съдът определя общата месечна издръжка в размер на 200 лв., от които майката  следва да заплаща 100 лв., считано от подаването на исковата молба – 09.08.2012г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателно изплащане.

На основание чл.242 ал.1 от ГПК, Съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението относно присъдената издръжка.

По държавните такси:

Искът по чл. 132, ал.1, т.2 СК е неоценяем. Ето защо, на осн. чл. 3 Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, при предявяване на иска се събира такса до 80 лв., но не по-малко от 30 лв. Съгласно, чл. 71, ал.1, изр.2 ГПК, когато искът е неоценяем, размерът на държавната такса се определя от съда. Ищецът е заплатил държавната такса от 30 лв. Съдът, намира че с оглед сложността на делото, на осн. чл. 71, ал.1, изр.2 и чл. 3 Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, дължимата държавна такса следва да бъде в размер на 80 лв. С оглед изхода на делото ответникът следва да доплати по сметка на РРС още 50 лв., до пълния размер на ДТ.

За иска по чл. 143, ал.2 СК, ответника следва да бъде осъден да заплати държавна такса по определената издръжка в размер на 144 лева, на основание чл. 69, ал.1, т.7  във вр. с чл. 78 ал.6 от ГПК.

Така ответникът следва да внесе по сметка на Районен съд- Разград общо сумата от 195лв. за дължими държавни такси по делото.

Мотивиран от гореизложеното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

 ЛИШАВА  С.С.К., ЕГН  **********, с постоянен адрес  с. Б., общ. Г., обл. С., ул.  **** № ** от РОДИТЕЛСКИ ПРАВА спрямо детето С. Н. С., ЕГН **********, на основание чл.132 ал.1, т.2 СК.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето С. Н. С., ЕГН ********** при неговия баща.

ОПРЕДЕЛЯ режим на личен контакт на С.С.К., ЕГН  **********, с постоянен и настоящ адрес с. Б., общ. Г., обл. С., ул. *** № **, с детето С. Н. С., ЕГН **********, както следва: всяка последна събота от месеца,  по местонахождението на детето.

 ОСЪЖДА С.С.К., ЕГН  **********, с постоянен и настоящ адрес с. Б., общ. Г., обл. С., ул. ***** № ** да заплаща в полза на детето С. Н. С., ЕГН ********** чрез неговия баща и законен представител Н.С.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. Я., обл. Разград, ул. ****№ **, месечна издръжка в размер на 100.00 /сто/ лева, считано от 09.08.2012г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на законово основание за нейното изменение или прекратяване, на основание чл.143, ал.2 от СК.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката.

ОСЪЖДА С.С.К., ЕГН  **********, с постоянен и настоящ адрес с. Б., общ. Г., обл. С., ул. **** № **, по сметка на Районен съд – Разград сумата от 195 лв. /сто деветдесет и пет лева/ за държавни такса в настоящото производство.

Решението може да се обжалва пред окръжен съд – Разград в двуседмичен срок от връчването му на страните.

След влизане в сила на решението, препис от същото да се изпрати на общината по постоянния адрес на ответника, за вписване на лишаването от родителски права, на основание чл.136, изр.1 СК. След влизане в сила на решението, препис от решението да се изпрати и на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето,  на основание чл.136, изр.2 СК.           

                          Районен съдия: