Р Е Ш Е Н И Е

             Номер 35                                08.02.2013 г.                                     гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На   шести  февруари                                                 две хиляди и тринадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар   Ж.Р.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. №1671/2012 г.

 

            Производството е с правно основание чл.355 от ТЗ

          Депозирана е искова молба от  “М. ***”ЕООД със седалище с.М.  срещу”А.”ЕООД със седалище с.К., с която  са предявени обективно съединени искове за заплащане на сумата 1 200 лв., стойност на извършени СМР. Сочи ,че между страните е имало договор за извършване на СМР, за който е била съставена и фактура, СМР са били извършени, но ответника не е заплатил уговорената цена. Прилага фактура.

            Ответникът не депозира отговор.

          Въз основа на събраните по делото доказателства, Съдът установи следната фактическа обстановка: Ищецът и ответникът са търговци по смисъла на ТЗ. За извършена услуга с багер ищецът е издал на ответника фактура №341/28.05.2011 г. на стойност 1260 лв. За получил стоката се е подписал законния представител на ответното дружество.

            При така установената фактическа обстановка, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният иск за заплащане на сумата 1200 лв. е основателен и доказан. ключеният между страните договор е бил неформален  - не е оформен в писмен вид, но доказателство за съществуването му е издадената фактура. Същата не е оспорена от ответника, поради което съдът приема, че същият е получил услугата. Не са представени доказателства сумата по фактурата да е платена, поради което исковата сума следва да бъде присъдена.

            На осн. чл.78 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца направените по делото разноски съразмерно на уважената част от иска, а именно 250 лв.

            По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И :

 

                        ОСЪЖДА “А.” ЕООД с.К., ул.”К.”, №**, ЕИК ********* ДА ЗАПЛАТИ на  “М.-****” с.М., ул.”З.”, №*, ЕИК ********* сумата 1 200 лв. / хиляда и двеста лева/ по фактура №341/28.05.2011 г. за извършване на услуга с багер, както и сумата 250 лв. /двеста и петдесет лева/ за направените по делото разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: