Р Е Ш Е Н И Е

 

   27          14.02.2013г.          гр. Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД НА 31.01.2013г. в публично заседание в следния състав:

 

                                                            Председател: Атанас Х.                                                        

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор: 

като разгледа докладваното от съдия Атанас Х.

гр. дело № 1723, по описа за 2012 година.

 

Предявен е иск с правно основание чл.150 от СК.

 

Депозирана е искова молба, с която e предявен иск от С.Е.С., ЕГН **********, действащ лично и със съгласието на баща си Е.С.Х., ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес : с. ****, ул. *****, общ. Лозница, обл. Разград, чрез пълномощника адв. Й.К. ***,  против майката на ищеца С.С.А., ЕГН **********, с пост. адрес гр. ****, бул.*******, вх. **, ет.** ап.** за изменение на размера на издръжката дължима от ответника на ищеца от 40 лв. на 150 лв. месечно. Сочи се, че се налице изменения в обстоятелствата при които с Решение № 41 от 08.04.2004г. по бр. д. № 14/2004г. по описа на РС – Разград, е бил определен размера на издръжката от 40 лв. месечно.

Ответникът, чрез пълномощника си адвокат Ж. Ч. от АК - Разград,  депозира молба в която намира иска за основателен, но до размера на месечната издръжка от 100 лв. Сочи, че е готов да сключи спогодба до този размер и му е невъзможно да заплаща по голяма издръжка, тъй като е безработен.

В с.з. ищецът, чрез адв. Й.К. ***, поддържа предявения иск. Отказва предложението на ответника за спогодба. Оспорва твърдението на ответникът, че е безработен и сочи че същият работи в чужбина, но без договор.

В с.з. ответникът не се явява и не изпраща представител.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:

С  Решение № 41 от 08.04.2004г. по бр. д. № 14/2004г. по описа на РС – Разград, е било утвърдено споразумение, съгласно което ответникът е следвало дазаплаща на ищеца, чрез неговия баща и законен представител  издръжката от 40 лв. месечно.

Към настоящия момент ищецът е ученик в VІІІ – ми клас  в ПГВМЕ “********” гр. ****, до където ежедневно пътува от  с. **** където живее.

Бащата на ищеца е безработен, за което представя Регистрационна карта от  Дирекция “Бюро по труда” и Декларация.

Ответникът не сочи доказателства за доходите си, въпреки че бе задължен от съда. Твърди, че е безработен.

При така установените фактически обстоятелства предявеният иск с правно основание чл.150 от СК е  основателен и доказан.  От изменението на издръжката до настоящия момент са изминали  близо девет години. За този период от време е налице увеличение на нуждите на детето, променен е и предвидения законов минимум на размера на издръжката, която родителите следва да заплащат на своите ненавършили пълнолетие деца, както и размера на минималната за страната работна заплата. Ответникът е трудоспособен и би могъл да реализира доходи.

С оглед събраните доказателства по делото, съдът намира че искът се явява изцяло основателен.

На основание чл.242 ал.1 от ГПК, Съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението в частта му за издръжката.

Ответникът следва да бъде осъден да заплати на, осн. чл. 78, ал.6 ГПК, по сметка на РРС държавна такса в размер на 10 лв. за издадени удостоверения на ищеца /2бр./ и сумата от 158,40 лв., за предявения иск, съгл. 69, ал.1, т.7 и  чл. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс. Т.е. ответника следва да заплати по сметка на Районен съд – Разград общо сумата от 168.40 лв. за дължими държавни такси.

Само за пълнота на изложението следва да се отбележи, че съгласно дадените задължителни указания по тълкуване и прилагане на Закона с т. 17 от Тълкувателно решение № 1 от 4.01.2001 г. на ВКС по т. гр. д. № 1/2000 г., ОСГК - ако “страната е била лишена от участие в производството, въззивният съд следва да повтори процесуалните действия извършени пред първата инстанция без нейното участие, след което да разгледа и реши делото по същество.”

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗМЕНЯ РАЗМЕРА на ежемесечната парична издръжка, която   С.С.А., ЕГН **********, с пост. адрес гр. ****, бул. *****, вх.**, ет.**, ап.** е осъдена да заплаща на непълнолетното си дете С.Е.С., ЕГН **********, със съгласието на неговия баща и законен представител Е.С.Х., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: с. **** ул. *******, общ. Лозница, обл. Разград, определена с Решение № 41 от 08.04.2004г. по бр. д. № 14/2004г. по описа на РС – Разград, от 40 лв. на 150 лв. /сто и петдесет лева/, считано от 17.10.2012г. ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства за нейното изменяване или прекратяване.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката.

ОСЪЖДА С.С.А., ЕГН **********, с пост. адрес гр. ****, бул. ******* вх. ** ет.**, ап.**  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд- Разград сумата от  168.40 лв. /сто шестдесет и осем лева и четиридесет стотинки/ за дължими държавни такси.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от 14.02.2013г.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните, на основание чл. 7, ал.2 ГПК.

 

                                                                   

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: