Р Е Ш Е Н И Е  -  І

                                11.02.2013г.,гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                             състав

на първи февруари                         две хиляди и тринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

 

секретар Д.Д.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1866 по описа на РРС за 2012г:

 

Делба І фаза.

Ищците И.Ш.Ю., Х.Ш.Ю., Р.Ш.И. твърдят, че с ответниците А.Ш.Ю., Х.И.Ш., Р.И. Ш., А.О.Х., А. И. Р., Е. Р.Е. и Д.Р.Е. са наследници по закон на Е. Р. ***., който е оставил в наследство поземлен имот № *****.**.**. Молят съда да постанови решение, с което да допусне делба между тях при законните им права.

От ответниците е отговорил единствено А.Ш. Ю., който признава иска по основание и размер.

Ответниците Х.И.Ш., Р.И. Ш., А.О.Х., А. И. Р., Е. Р.Е. и Д.Р.Е. не са отговорили.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Страните са наследници по закон на Е. Р. М., починал на 08.03.1890г./вж.удостоверение за наследници №№ 233/12г., 246/12г., 227/12г., 245/12г., 263/12г. на Община-Л./.

Видно от приложеното решение № 148В/24.01.2001. на ОСЗ-Л. насл. на Е. Р. М. са обезщетени с земи по чл.19 ЗСПЗЗ върху имоти № *****.**.**.

Към решението на ОСЗ са приложени скица и данъчна оценка на имота.

Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът за делба е основателен и доказан. Предмет на делбата са земеделски земи, признати като обезщетение на насл. На Е. Р. М. Същият е имал три деца-Ф. , Р. и Р., кито също са починали.  Ф. е починала през 2000г. и е оставила наследници по закон четирите си деца-И., Х., Р. и А.. Р. е починала през 1974г. и е оставила наследници по закон –син И., починал през 2006г. Негови наследници са преживялата съпруга А. и децата Р. и Х.. Третото дете на наследодателя е сина Р., починал през 1982г. Негови наследници по закон са преживялата съпруга А. и двете му деца Е. и Д..

За определяне на правата на страните се прилагат разпоредбите на чл.5-10 ЗН. Частите на трите деца на наследодателя са равни-  по 1/3идч., като същите се разпределят между техните наследници. Частта на Ф. се дели между четирите й деца, като всяко от тях има по ¼ от 1/3ид.ч. или по 1/12ид.ч. Частта /1/3ид.ч./ на Р. респ. И. се поделя поравно между тримата му наследници, или всеки от тях получава по 1/9ид.ч. Частта /1/3ид.ч./ на Р. се поделя поравно между неговите трима наследници, или всеки от тях получава по 1/9ид.ч.

 Като се приравнят под общ знаменател правата на страните стават, както следва: по 3/36 ид.ч. за ищците и първия ответник и по 4/36 ид.ч. за останалите ответници.

По изложените съображения съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА  между И.Ш.Ю. ***, ЕГН **********, Х.Ш.Ю. ***7, ЕГН **********, Р.Ш. ***, ЕГН **********, А.Ш.Ю. ***, ЕГН **********, Х.И.Ш. ***, ЕГН **********, Р.И. ***, ЕГН **********, А.О.Х. ***, ЕГН **********, А.И.Р. ***, ЕГН **********, Е. Р.Е. ***, ЕГН **********, Д.Р.Е. ***, ЕГН **********  

поземлен имот с идентификатор №*****.**.**, трайно предназначение: земеделска земя, трайно ползване: нива с площ от *****кв.м. в м.”Е.“ по утвърдената КК на с.Б. Л., при граници: имот №*****.**.**, *****.**.*, *****.**.* и *****.**.*

ПРИ ПРАВА: по 3/36 ид.ч. за И.Ш.Ю., Х.Ш.Ю., Р.Ш.И. и А.Ш.Ю. и по 4/36 ид.ч. за Х.И.Ш., Р.И. Ш., А.О.Х., А.И.Р., Е. Р.Е. и Д.Р.Е..

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: