Р Е Ш Е Н И Е

Номер 42                                              15.02.2013 г.                                     гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На тринадесети февруари                                         две хиляди и тринадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

Секретар  Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1926 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от Д. М. Ч. и Ф.Х.Ч., с която е предявен иск срещу М.Д.Ч. и Н. Р. Ч. за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане, сключен с н.а. № ***, т.ІІ, дело № *** г. по описа на РРС поради неизпълнение на задължението на ответниците. Сочат влошаване на отношенията между страните и липса на грижи от страна на приобретателите.

            Ответниците не заявяват становище по иска.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: С договор, сключен под формата на нотариален акт № ***, т. ***, дело № *** г. Д.М.Ч., със съгласието на своята съпруга Ф. Х. Ч. е прехвърлил на М.Д.Ч. правото си на собственост върху дворно място от 355 кв.м., представляващо урегулиран парцел *** от кв. *** по плана на гр. Ц. К. с построените в него масивна жилищна сграда със застроена площ от 66 кв.м. и масивна лятна кухня срещу задължението на приобретателя да поеме издръжката и гледането на родителите си Д.М.Ч. и Ф. Х. Ч. до тяхната смърт, като им осигури спокоен и нормален живот

            Според показанията на свидетелите Д. и Ч. от години ответниците не живеят в Република България. Д. и Ф.Ч. били в недобро здравословно състояние, трудно се придвижвали и за помощ разчитали само на дъщеря си и нейното семейство. Последната и нейния съпруг пазарували, водели ги на лекар, помагали в поддържане на къщата, при нужда ги подпомагали със средства за закупуване на лекарства. По време на голямото наводнение през 2006 г. къщата на ищците се наводнила и те се подслонили в дома на дъщеря си и зет си.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:                   

Искът се явява основателен и доказан. Предвид характера на договора за прехвърляне на недвижим имот срещу поемане на задължение за издръжка и гледане според постоянната съдебна практика именно ответникът по договора следва да докаже изпълнението му в случай на съдебен спор, тъй като той черпи благоприятни последици от съществуването на този факт.     И за да бъде прието, че договорът е изпълняван, това изпълнение трябва да бъде в пълен обем, непрекъснато във времето и съответно на потребностите на прехвърлителя. От събраните доказателства не може да се направи извод, че ответниците са изпълнявали задълженията си по договора. Напротив, представените доказателства установяват, че ищците имат нужда от помощ и получават същата от трети за договора лица.

            Ето защо договорът следва да бъде развален поради неизпълнение от страна на ответниците.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          РАЗВАЛЯ договора,  сключен с нотариален акт №***, т. ***, дело № *** г.  на нотариус при Районен съд Р., с който Д.М.Ч., ЕГН ********** със съгласието на съпругата си Ф. Х. Ч., ЕГН ********** е прехвърлил на М.Д.Ч., ЕГН ********** дворно място от 355 /триста петдесет и пет/ квадратни метра, съставляващо урегулиран имот *** в квартал *** по плана на гр. Ц. К., ул. ”Г. Т.”, ***, при граници: улица, парцел ***, парцел *** и парцел ***, ведно с построените в него: самостоятелен обект – масивна жилищна сграда, със застроена площ от 66 /шестдесет и шест/ квадратни метра и масивна лятна кухня със застроена площ 20 /двадесет/ квадратни метра срещу задължение приобретателя да поеме издръжката и гледането на Д. и Ф.Ч. поради НЕИЗПЪЛНИЕ на задължението на приобретателя.

          Решението е постановено по иск, предявен от Д.М.Ч., ЕГН ********** и Ф.Х.Ч., ЕГН ********** и двамата от гр.Ц. К., ул. ”Г. Т.”, № *** срещу М.Д.Ч., ЕГН ********** и Н. Р. Ч., ЕГН ********** ***.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: