Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                   № 28, 11.02.2013г., гр.Разград

 

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На двадесет и втори Януари  2013 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 1009 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от И.И.Д.  ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 2579/22.12.2010г. на  Началник на Сектор „ ПП” при ОДМВР - Разград, с което за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП му е наложено административно наказание “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени НП, като незаконосъобразно, издадено при груби нарушения на материалния и процесуалния закони. По същество оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН.

         За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява представител.

         Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

         Жалбоподателят И.И.Д. на 25.08.2010г. в 11,07,43ч., управлявал тов. а. „ М. ТТА” с рег. № ** **** ** по Път ІІІ – 204 в с. Б. посока гр. П., като в населеното място/ посочени точни GPS координати/, бил засечен от мобилна система за видеоконтрол TFR1 –M с инв. № 554, обслужвана от обучени полицейски служители, да управлява МПС със скорост 77км./ч. при максимално допустима такава в населено място 50км./ч. По този начин превишил максимално допустимата скорост за движение на МПС в населено масто с 27км./ч. – приложена разпечатка от Клип № ****/25.08.2010г. от Радар 554. За констатираното нарушение Св. К. съставил АУАН № 2579/30.11.2010г., в присъствие на св. И. и двамата полицейски служетиле в Сектор „ПП” при ОД МВР – Разград. При съставянето на АУАН в него не били вписани данните за самоличността на нарушителя, тъй като към него момент той не бил известен. След съставянето на АУАН и извършена справка по рег. номер на автомобила, било установено, че нарушител е именно И.И.Д.  / попълнена от него в този смисъл Декларация/. Цялата преписка, ведно с АУАН били изпратени в ПУ по местоживеене на жалбоподателя, където друг, неустановен полицески служител дописал в АУАН данните за самоличност на нарушителя, датата 30.11.2010г. и предявил на жалбоподателя АУАН. Същият го подписал без вързаржения. Така оформеният АУАН бил върнат в Сектор „ПП” – Разград, където на 22.12.2010г., Началник на Сектора издал,  атакуваното НП. Същото е връчено на жалбоподателя на 13.11.2012г. Жалбата постъпила при адм. наказващият орган с пошщенско клеймо от 19.11.2012г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

         Разгледана по същество е основателна.

Съдът намира, че както АУАН, така и издаденото въз основа на него НП са постановени при съществени нарушения на процесуалните правила и норми.

По правило съгласно нормата на чл.40, ал.1 от ЗАНН актът за установяване на административното нарушение се съставя в присъствието на нарушителя. Няма пречка актът да се състави в отсъствието на нарушителя, но само ако са изпълнени изискванията на чл.40, ал.2 от ЗАНН -   нарушителят да е известен на актосъставителя, но не може да се намери или след покана не се яви за съставяне на акта. От доказателствата по преписката не се установява, че АУАН е съставен при спазване на тези изисквания. Напротив, данните по делото сочат, че към момента на съставяне на АУАН нарушителят не е бил известен на актосъставителя, той не е предприел действия по неговото издирване и поканване да се яви за съставяне на акта. Ето защо съдът намира, че е допуснато нарушение на чл.40, ал.2 от ЗАНН.

На следващо място дейността по установяване на административното нарушение включва установяване на изпълнителното деяние (действие или бездействие) с всички съставомерни признаци от обективна страна и установяване на неговия извършител, като тя следва да е непрекъсната и да се осъществява от едно лице - визирания в акта актосъставител, в кръга на неговата териториална и материална компетентност.  От данните по делото, се вижда, че нарушението е установено от едно лице, вписано като актосъставител, а нарушителят – от друго, различно лице, за което няма данни.  Допуска се някои действия във връзка със събирането на доказателства да се извършват по делегация, но само когато трябва да бъдат извършени вън от района на органа, който разглежда делото, и извършването им от този орган е свързано с особени затруднения по арг. на чл.108, ал.1 от НПК, приложим съгласно препращащата норма на чл.84 от ЗАНН.

От изложеното до тук следва, че в случая полицейският служител от ОДМВР- гр.Разград, вписан като актосъставител е следвало да предприеме и извърши сам действията по установяване и издирване на нарушителя - дали това е собственикът по регистрация на лекия автомобил или друго лице, на което той е предоставил същия за управление. След като се установи деецът, да изпрати до него писмена покана с указание, че да се яви на определена дата и място за съставяне на АУАН и едва ако той не  изпълни тези указания е можел да се състави АУАН в негово отсъствие. Този процесуален ред е нарушен, поради което и първоначално съставения АУАН е опорочен.

Събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства,  не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган.

Доколкото при провеждане на административно наказателното производство са налице съществуни нарушения на процесуалния ред, довели до издаване на едно незаконосъобразно НП, то следва същото да бъде отменено като такова.

В тази връзка съдът намира, че е ненужно да обсъжда възраженията на жалбоподателят, които по същество са несъстоятелни.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                             Р  Е  Ш  И :

 

         ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 2579/22.12.2010г. на  Началник на Сектор „ ПП” при ОДМВР - Разград, с което за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП на И.И.Д.  ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: