РЕШЕНИЕ

 

№45                                       01.02.2013г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и девети януари                                                две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛЯКОВА

Секретар: Д.Д. 

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1023 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.С.И. ***  срещу Наказателно постановление  №***г на заместник – кмета на Община Р., с което на основание чл.42 ал.1  от Наредба №4 на Общински съвет Р. за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Община Р./Наредба №4/ за нарушение на чл.26 ал.1 т.8 б.»а» от същата наредба, на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 200лв.

В съдебното заседание на РРС процесуалният  представител на жалбоподателят поддържа жалбата, моли НП да бъде отменено поради допуснати процесуални нарушения при издаването му, тъй като е санкциониран неправилния субект на нарушението.

Ответната страна Община Р., чрез представителя си  изразява становище за неоснователност на жалбата.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от легитимирана да обжалва страна и срещу подлежащ на обжалване акт жалбата е допустима.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя за нарушение на чл.26 ал.1 т.8 б.»а» от Наредба  №4,  е наложено административно наказание глоба в размер на 200лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № *** г., съставен на обжалващото лице за това, че на ***г. около 11,30 часа в гр. Р., в качеството му на собственик и управител на «Д.-К.» ЕООД е допуснал разполагането на стилажи с автомобилни гуми, пред «Ателие за монтаж демонтаж, баланс, вулканизация и продажба на гуми» Тези обстоятелства са отразени и в НП. Прието е че така е нарушен чл.26 ал.1 т.8 б.»а» от Наредба №4 на Общински съвет Р.

По делото е разпитан актосъставителят С.М., който в показанията си потвърждава изложените в акта и възприети в НП обстоятелства. Същият при издвършена от него проверка, установил, че пред ателието на фирмата, имало стелажи с гуми.

По изложените факти не се спори поради което съдът приема за установена отразената в НП фактическа обстановка:

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство са допуснати процесуални нарушения довели до опорочаване на процесното НП и съответно нарушили правото на защита на наказаното лице.

Съгласно разпоредбата на чл. 26 ал.1 т.8 б.»а» от Наредба №4 на Общински съвет Разград, търговецът няма право да ползва фасадата на търговския обект и площта около него, за излагане на стоки. От състава на тази норма се установява, че забраната за ползване фасадата на търговски обект за излагане на стоки е вменена на търговеца. В случая съгласно изложеното в НП, търговецът е «Д.-К.» ЕООД. Т.е. субектът на нарушението е изрично посочен в състава на нарушената разпоредба и е именно търговецът. Акта и НП обаче са съставени на физическо лице, като и наказанието е наложено на жалбоподателя, в качеството на физическо лице. Съдът намира в случая, че субектът на нарушението е изрично посочен в разпоредбата на чл. 26 ал.1 т.8 б.»а» от Наредба №4  като не е упоменато това да бъде и физическо лице, а единствено търговец. Разпоредбата на чл.42 ал.1 от Наредба №4 на Общински съвет Р., на чието основание е наложено наказанието, визира налагане на съответни наказания на виновни лица и на ЕТ и ЮЛ, при неспазване на разпоредби от същата.  В случая явно има неправомерно деяние, но субект на същото  и извършител не е наказаното лице, а следва да бъде ЮЛ, посочено по-горе. След като неправилно е ангажирана отговорността на наказаното лице, е било нарушено правото на защита, да разбере защо е наложено наказание именно на жалбоподателя, а не е санкциониран посоченият в хипотезата на нарушената разпоредба субект.

Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление като незаконосъобразно следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление  №***г. на заместник – кмета на Община Р., с което на Д.С.И. ***  на основание чл. чл.42 ал.1  от Наредба №4 на Общински съвет Р. за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Община Р., за нарушение на чл.26 ал.1 т.8 б.»а» от същата наредба, на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 200лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: