РЕШЕНИЕ

 

№44                                       06.02.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и девети януари                                               две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1035 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

                Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от Б.Я.С. *** срещу Наказателно постановление  658 от 25.09.2012г. на началник на РУП гр. Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.177 ал.4 пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.177 ал.1 т.1 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв. Счита НП за незаконосъобразно и неправилно, както и наложеното наказание за прекомерно високо с оглед нарушението.

В съдебното заседание на РРС, жалбоподателят редовно призован не се явява.

За наказващия орган, процесуалният представител изразява становище за неоснователност на жалбата,  НП като законосъобразно да бъде потвърдено.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страната и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление, на жалбоподателя на основание чл.177 ал.4 пр.1 от ЗДвП, за нарушение на 177 ал.1 т.1 от същия, е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение  №658 от 13.09.2012г., съставен от мл. п.и. при РУП гр. Разград на жалбоподателя, за това, че на 13.09.2012г около 12 часа,  на кръстовището за с.Недоклан посока гр.Исперих управлява собствения си л.а. «БМВ» с рег. №*****, след като е лишен от това право с НП или решение на РРС от 20.09.2011г. В НП тези обстоятелства са допълнени, че жалбоподателят е извършил нарушението повторно, след като е бил лишен от правото за управлява МПС с НП №348/14.10.2011г влязло в сила на 21.12.2011г.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския  служител В.Б. – актосъставител, който в показанията си установява, че съставил АУАН при извършена проверка на на жалбоподателя,  който нямал в себе си СУМПС, като заявил, че не носи документите, които му били отнети като представил акт. Св. Б. направил справка при дежурния при РУП-Разград, при което установил, че е бил лишен от правоуправление от датата, която след това отразил в съставения АУАН

По изложените факти не се спори, поради което съдът намира за установена фактическата обстановка отразена в акта и НП, като се позовава на писмените доказтелствени материали пиробщени в с.з., показанията на свидетеля.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  АУАН и НП са издадени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма.

Съдът намира обаче, че в хода на  административнонаказателното производство са допуснати нарушения довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице. Съгласно разпоредбата на чл.177 ал.1 т.1 от ЗДвП посочена като нарушена, се наказва с глоба от 100 до 300лв който управлява МПС, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред. От обстоятелствата в акта и НП не става ясно, по какъв ред жалбоподателят е бил лишен от това право тъй като е отразено: «лишен от това право по съдебен или административен ред». Двете хипотези са алтернативни и според съда, следва в НП да са отразени конкретните обстоятелства с какъв акт /съответно влязъл в сила/ е било наложено това наказание. Без посочването на тези обстоятелства не става ясно по какъв ред е бил  лишен от право да управлява МПС – по съдебен или по административен, тъй като е възможно СУМПС да е отнето и със съответна заповед на началника на РУП, което не е наказване по съответния ред. В показанията си св.Б. установява само факта, че в системата е било отразено отнемане на СУМПС на жалбоподателя от датата посочена от него в акта. Дали това е датата на влязъл в сила акт на съд или административен орган, с който е наложено наказание лишаване от такова право, не става ясно. Освен това е възможно ако има такова наказание, срокът на същото да е изтекъл към момента на проверката. По този начин на първо място е нарушена разпоредбата на чл.42 т.4 от ЗАНН и чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, тъй като деянието не е описано с конкретните му съставомерни признаци, и освен това е нарушено и правото на защита на жалбоподателя, да разбере съставомерни факти от състава на нарушението, поради неясното им и непълно отразяване както в АУАН, така и в НП.

На следващо място, наказващият орган е наложил санкция на основание чл. 177 ал.4 пр.1 от ЗДвП, съгласно която разпоредба - когато нарушението по ал.1 т.1 е извършено повторно, наказанието е глоба от 300 до 1500лв. Съгласно §6 т.33 от ДР на ЗДвП повторно е нарушението извършено в едногодишен срок от влизане в сила на НП, с което на нарушителят е наложено наказание за същото по вид нарушение. Когато наказанието е лишаване от право да управлява МПС, срокът започва да тече от неговото изтърпяване. В НП са изложени обстоятелства, които не са били вменени на жалбоподателя чрез съставения АУАН, тъй като не са описани в последния. Не е възможно за първи път в НП да са отразени нови такива, в случая и утежняващи, след като не са били отразени в акта. Следва да има съответствие между обстоятелствата на деянието отразени в акта и НП, за да може наказаното лице да организира защитата си адекватно. В случая съдът намира, че това право е било нарушено, поради което е налице още едно основание за отмяна на НП, поради нарушение на процесуалните правила от страна на наказващия орган.

Поради изложените съображения, съдът намира, че процесното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено на посочените основания, без спора да бъде разглеждан по същество.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  658 от 25.09.2012г. на началника РУП гр.Разград, с което на Б.Я.С. ***, на основание чл. чл.177 ал.4 пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.177 ал.1 т.1 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                         Районен съдия: