РЕШЕНИЕ

 

№76                                       22.02.2013г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на дванадесети февруари                                                 две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 1050 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба Д.Н.Й. чрез адвокат, срещу Наказателно постановление  17-064/30.11.2012г. на Началник сектор в териториален сектор “Рибарство и контрол” гр.Разград, Регионален център «Рибарство и контрол»-Североизточна България» ГД «РА» в ИАРА, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв за нарушение на чл.17 ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите/ЗРА/ на основание чл. 56, ал.1  от същия закон. На основание чл.90 ал.1 от ЗРА са отнети в полза на държавата, 1бр. хрилна мрежа, зелени въжета и шарени тапи.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  отменено, поради нарушения на процесуалния и материалния закон.

В съдебното заседание на РРС процесуалният представител на жалбоподателят поддържа жалбата на основанията изложени в нея.

За ответната страна Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури се явава началник-сектор «Рибарство и контрол»-Разград, който счита жалбата за неоснователна, предвид липсата на сочените нарушения при изготмвянето на акта и НП. Постъпили са и писмени бележки от представител на наказващия орган в които счита НП за правилно и законосъобразно, издадено при спазване на изискванията на ЗАНН.

За Районна прокуратура гр.Разград, не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв за нарушение на чл.17 ал.1 от ЗРА, на основание чл. 56, ал.1  от същия закон.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0014413/26.10.2012г, съставен на жалбоподателя от ст. инспектор РК, към наказващия орган. В акта обстоятелствата са отразени по следния начин, че жалбоподателят: «на 23.10.2012г. около 05,30 часа, беше натопил и бр. хрилна мрежа с дъл. 100м шир. 2м 40мм във водите на яз. «Бели лом» в землището на с.Ловско  и извършвал стопански риболов във обект извън територията на визираните в чл.17. Стопанския риболов се извъришваше без разрешително. В момента на проверкакта лицето изваждаше мрежата от водата и имаше уловена 20бр. сребриста каракуда и 1 бр. бяла риба.»  Прието е, че е нарушена разпоредбата нна чл.17 ал.1 от ЗРА.

Пред РРС е  разпитан като свидетел служителя към ИАРА сектор «РК»  Д.Д. - актосъставител. В показанията си същият установява, че на процесната дата извършил проверка процесния ден на язовир «Бели лом» през нощта. Видял лек автомобил и решил да го провери, като установил, че от едната страна има лодка, от другата страна на походно легло спял човек. В язовира имало поставена ммрежа. Изчакал в храстите докато се събуди, което станало около 5,30ч., когато нарушителят влязъл в лодката и започнал да събира мрежата. След като се върснал на брега св.Д. се представил, а нарушителя казал, че мрежата не е негова, след което натоварил лодката и си тръгнал. Мрежата била тип сетка, с дължина около 100м и ширана около 2м, като в нея имал уловена каракуда 20бр и 1 бр. бяла риба. По регистрационния номер на автомобила била установена самоличността на нарушителят ,като на 26.1012г. бил поканен да се яви в звеното, при което се явил жалбоподателя и му бил съставен процесния АУАН, който подписал.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните писмени и гласни доказателства. Съдът няма причина да не кредитира показанията на разпитания свидетел като логични последователни неизаинтересовани от изхода на делото.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати процесуални нарушения, акта и НП са издадени от компетентни органи по предвидения в закона ред и форма. В този смисъл са неоснователни доводите в жалбата относно докпуснати нарушения при изготвянето на акта и НП. Не се установява акта да е съставен в отсъствие на нарушителя, същият се е подписал и е получил препис от него на посочената в акта дата – 26.10.2012г. Свидетелят вписан при сътавянето на акта е индивидуализиран с три имена, ЕГН и адрес, поради което е неоснователно възражението в жалбата относно липсата на точен адрес. Дали това е служебен адрес не е от значение с оглед възможността този свидетел да бъде призован, ако е необходимо. Не е съществено това, че не е посочено качеството на свидетеля по акта, тъй като не е нарушено правото на защита на жалбоподателя. Обстоятелствата в НП са описани съгласно състава на посочената за нарушена разпоредба на чл.17 ал.1 вр. с чл.56 ал.1 от ЗРА. Съгласно разпоредбата на чл.17 ал.1 от ЗРА, стопански риболов във водите на Черно море и р.Дунав, се извършва от ЮЛ или ЕТ, след издаване на разрешително за стопански риболов и придобиване на право за усвояване ресурс от риба и други водни организми. Като предвидената санкция е в чл.56 ал.1 от ЗРА - глоба от 1500 до 3000лв, за този който извършва стопански риболов без разрешително, в нарушение на чл.17. Легалното определение за стопански риболов е дадено в т.28 от ДР на ЗРА, съгласно която «риболов-стопански» е риболов по смисъла на чл.26 е дейност, при която се извършва улов на риба и други водни организми в определените за това обекти с разрешени уреди и средства с цел стопанска дейност и реализиране на доход, независимо от това дали дейността се извършва постоянно, временно или сезонно. За стопански риболов се смята и риболов, извършван с уреди различни от тези по чл.24 ал.1 и/или при който уловената риба или други водни организми е в размер надхвърлящ определените в чл.24 ал.2. В случая се установява, че жалбоподателят е извършвал стопански риболов без съответно разрешение. Установено е безспорно, че хрилната мржа е била във водите на язовира. Разпоредбата на чл.24  ал.1 т.1 и т.2 от ЗРА определя уредите, с които се осъществява любителски риболов и хрилната врежа не е сред тях. С оглед вида на използвания риболовен уред се установява, че извършвания риболов е стопански. Не може да се приеме, че чрез поставената във водата хрилна мрежа, целта на риболовеца е развлекателна, което е типично за любителския риболов. Хрилната мрежа предполага улов на голямо количество риба и не е упомената сред уредите, с които се осъществява любителски такъв. Без значение за съставомерносктта на чл.56 ал.1 от ЗРА е какво е количеството на улова в мрежата, макар и в случая, да е установен немалък брой риба, а доколкото посочената  §1 т.28 от ДР на ЗРА цел, се извежда от вида на изполвания риболовен уред. Поради което съдът намира, че с така описаното деяние е осъществен състава на вмененото нарушение.

Наказанието е определено в законовия минимум, поради което не може да бъде изменяно.

          Предвид изложеното НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №17-064/30.11.2012г. на началник сектор в “Рибарство и контрол” гр.Разград РЦ «Рибарство и контрол»-Североизточна България» ГД «РА» в ИАРА, с което на Д.Н. ***, е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв за нарушение на чл.17 ал.1 от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 56, ал.1  от същия закон.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                        Районен съдия: