П Р И С Ъ Д А

 

                                           2013 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На     деветнадесети февруари                                                     2013 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

 

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

НЧХ дело № 1013  по описа за 2012  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.С.А., роден на *** ***, живущ в с.с., бълг. гражданин, с основно образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 03.07.2012 година в гр. Разград, на бул. Априлско въстание, на кръстовище с бензиностанция “Ром петрол” е приписал престъпление, а именно това, че му е поискал сумата от 50.00 лв. от Н.Х.Н., ЕГН **********,   длъжностно лице - ст. полицай, категория “Е” в група “ООР”, сектор ОП към ОД на МВР гр. Разград, при изпълнение на службата му – престъпление по чл. 148, ал. 2, във вр. с ал. 1, т. 3, във вр. с чл. 147, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в РАЗМЕР на 1000.00 (хиляда) ЛЕВА.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.С.А., роден на *** ***, живущ в с.с., бълг. гражданин, с основно образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН **********, за НЕВИНОВЕН затова, че на 03.07.2012 година в гр. Разград, на бул. Априлско въстание, на кръстовище с бензиностанция “Ром петрол” е приписал престъпление, а именно това, че му е поискал сумата от 50.00 лв. от П.Т.Д., ЕГН **********, длъжностно лице -  полицай, категория “Е” в група “ООР”, сектор ОП към ОД на МВР гр. Разград, при изпълнение на службата му, и ГО ОПРАВДАВА да е извършил престъпление по чл.148, ал. 2, във вр. с ал. 1, т. 3, във вр. с чл. 147, ал. 1 от НК.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.А. със снета по-горе самоличност да заплати на Н.Х.Н., ЕГН ********** сумата от 1500.00 (хиляда и петстотин) лева, представляваща обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 03.07.2012 година до окончателното изплащане на сумата, като ОТХВЪРЛЯ като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН до първоначално предявения размер от 5000.00 лв.

ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.А. да заплати на Н.Х.Н., ЕГН ********** сумата от 306.00 (триста и шест) лева разноски по делото.

ОСЪЖДА подсъдимият Д.С.А. със снета по-горе самоличност да заплати сумата от 60.00 (шестдесет) лева, представляваща държавна такса върху уважената част на гражданския иск.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: