П Р И С Ъ Д А

 

              59                2013 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На       пети февруари                                                               2013 година    

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                        

 

Секретар:  П.Т.

Прокурора: П. У.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   1046    по описа за 2012 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Й.Б.С., роден на *** г. в с. Д., български гражданин, със средно образование, разведен, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на *** г. на път І-2 от гр. В. по посока към гр. Р. при км 50+300 м., в участъка между пътното отклонение за с. Е. и м. “Д.”, обл. Р., при управление на МПС – колесен трактор К-700 с рег. № ***, теглещ дискова брана “БД-7” е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 72 от ЗДвП “Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе изисквания, през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.” , чл. 76 от ЗДвП “Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.”, чл. 140, ал. 6 от ЗДвП “Колесните трактори, тракторните ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, могат да се движат по изключение по пътищата, отворени за обществено ползване, по ред, определен с Наредба № 11/03.07.2001 г. за движение на извънгабаритри и/или тежки пътни превозни средства, издадена от министъра на земеделието и храните, министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие и благоустройството: чл. 5, ал. 1 “Допустими максимални размери на ППС за движение по пътищата, отворени за обществено ползване са за: 1. широчина на: б. А. – всяко ППС – 2.55 м.”; чл. 13 – “Движението на извънгабаритни ППС е забранено в следните случаи: т. 3, през тъмната част на денонощието и в часовете с максимална интензивност на движението, освен при превози, свързани с отстраняване на крупни аварии или последици от природни бедствия” и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на обща стойност 73850.00 лв. на управляваната от румънския гражданин Н.Н., ЧНП *** тов. автокомпозиция състояща се от седлови влекач марка “И.” с румънски рег. № *** и прикачена към него полуремарке – цистерна за превоз на цимент “А.” с румънски рег. № ***, собственост на ТД “Т. Т.” ООД – Р. Р. (S.) представлявано от генералния директор Ф. Т. ЧНП *** от с. Н., област К., Р. Р. – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. “а” във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ МЕСЕЦА.

         НА основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

         НА основание чл. 343г от НК НАЛАГА на подсъдимия Й.Б.С., със снета по-горе самоличност наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

         ПРИЗНАВА подсъдимия Й.Б.С., със снета по-горе самоличност за НЕВИНОВЕН по същото време и на същото място при управление на същото МПС да е нарушил правилата за движение по пътищата - чл. 20, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП: “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.” и “Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.” и чл. 139, ал. 1 и ал. 3 от ЗДвП “Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат: т. 2. с размери, маса и натоварване на ос, които не надвишават нормите, установени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и с товари, които не представляват опасност за участниците в движението” и “Движението на пътни превозни средства с размери, маса и натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени по реда на ал. 1, т. 2, както и движението на пътни превозни средства, превозващи опасни товари се извършват по ред, определен от министъра на регионалното развитие и благоустройството съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, с министъра на околната среда и водите и с министъра на вътрешните работи.” и по непредпазливост да е причинил значителни имуществени вреди в посочения размер на ТД “Т. Т.” ООД – Р. Р., като го ОПРАВДАВА по обвинението да е извършил деянието по чл. 343, ал. 1, б. “а” във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, като е нарушил чл. 20, ал. 1 и ал. 2, чл. 139, ал. 1 и чл. 139, ал. 3 от ЗДвП.

 НА основание чл. 189 НПК ОСЪЖДА подсъдимия Й.Б.С., ЕГН ********** да заплати по сметка на Републиканския бюджет сумата 1047.92 лв. (хиляда четиридесет и седем лв. и 92 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 265.00 (двеста шестдесет и пет) лева – разноски на съдебното производство.   

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: