Р Е Ш Е Н И Е

Номер 61                                     28.03.2013 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и осми февруари                              две хиляди и тринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№672 по описа за 2012 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Депозирана е искова молба от  Н.Ш. Д. срещу Д.Ц.Д. като се иска да бъде признато за установено спрямо ответника, че ищцата е единствен собственик на две ниви в с. Данково и с. Липник завещани и със саморъчно завещание от К. К. Ц. Спорът се пораждал от това, че ответникът се явявал единствен законен наследник на завещателя – негов първи братовчед. Повереникът на ищцата поддържа иска в съдебното заседание.

          В предоставения му срок ответникът оспорва  иска. Оспорва самото саморъчно завещание като документ. Поддържа позицията си в съдебното заседание.

           Предявеният иск е с правно основание чл.124, ал.1  от ГПК – цели се установяване право на собственост.

           Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: С Решение №147 от 02.05.1995г. на Общинска служба земеделие и гори гр. Разград на наследниците на Ц. Н. Ц., бивш жител на с. Побит камък е възстановено правото на собственост върху нива в землището на с. Липник от 8,999 дка, четвърта категория, местност *****, съставляваща имот №004015 по плана за земеразделяне на землището на с. Липник. С Решение №149 от 01.01.1997г. на Общинска служба земеделие и гори гр. Разград на наследниците на Ц. Н. Ц., бивш жител на с. Побит камък е възстановено правото на собственост върху нива в землището на с. Дянково от 11,500 дка, трета категория, местност ****, съставляваща имот №027002 по плана за земеразделяне наземлището на с. Дянково. Посоченият наследодател е починал оставяйки като наследнк сина си К. Ц. Н. Последният  също е починал и е оставил като наследници  съпруга и двама сина. Съпругата  и единият от синовете му също са починали, като накрая наследник е останал другият му син К. К. Ц. Той също е починал на 20.03.2006г. като е оставил един наследник по закон – Д.Ц.Д. – негов първи братовчед /ответника по делото/. На 11.07.2006г. с протокол на нотариус с район на действие РС Разград е обявено саморъчно завещаниев което се сочи, че е съставено от   К. К. Ц., с дата 25.12.2003г.,  в което се сочи, че той оставя на ищцата Н. Ш. Д. имуществото си – посочено е “...жилище, дворни места и ниви по скици”. В самото завещание са описани само дворните места.

        По делото е назначена графологическа експертиза, която установява, че завещанието не е съставено от К. К. Ц. Според заключението ръкописният текст и подписът в завещаниято са изпълнени от едно и също лице. Не са изпълнени обаче от посочения като завещател К. К. Ц.

        При тези фактически обстоятелства съдът направи следните правни изводи: Искът е неоснователен и следва да бъде отхвърлен. Това е така, тъй като К. К. Ц. не е съставил процесното завещание – не е завещавал имотите си на ищцата Н. Ш. Д. Този извод се налага от заключението на експертизата, което съдът не поставя под съмнение. Очевидно става дума за неистинско завещание и същото следва да бъде признато за такова с решението по делото и изпратено на прокурора съобразно изискванията на чл.194, ал.3 от ГПК. При това ищцата няма качество на наследник и искът и за установяване на собственост следва да бъде отхвърлен.

С оглед изхода на делото ищцата следва да да заплати на ответника направените разноски от последния в размер на 400 лв /адвокатски хонорар/.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОТХВЪРЛЯ иска предявен от Н. Ш. Д. ЕГН ********** срещу Д.Ц.Д. ЕГН ********** за признаване за установено спрямо ответника, че ищцата е единствен собственик на нива в землището на с. Липник от 8,999 дка, четвърта категория, местност *****, съставляваща имот №004015 по плана за земеразделяне на землището на с. Липник  и нива в землището на с. Дянково от 11,500 дка, трета категория, местност *****, съставляваща имот №027002 по плана за земеразделяне на землището на с. Дянково.

          ПРИЗНАВА за неистинско процесното завещание в което като дата на съставяне се сочи 25.12.2003г. и като негов автор се сочи К. К. Ц.

         ОСЪЖДА Н. Ш. Д. ЕГН ********** да заплати на  Д.Ц.Д. ЕГН ********** сумата от 400лв за разноски по делото.

           След влизане на решението в сила препис от завещанието и решението по делото да се изпрати на Районна прокуратура Разград, съобразно изискванията на чл.194, ал.3 от ГПК.

         Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: