Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 135,28.03.2013г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

         На седми Март  2013 година,

         в публично заседание, в състав:

                                                                                             Председател: Николай Борисов

         Секретар: Г.А.,

         Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 8 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от Р.И.М. ЕГН ********** ***, чрез процесуален представител против  Наказателно постановление № 049/10.12.2012г. на Кмет на Община Разград, с което за нарушение на чл.213, ал.1, т.1 от Закон за горите  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.266, ал.1, пр. 4 от ЗГ, като на основание чл.273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението – 1 пр.куб.метър дърва за огрев /цер/.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, не оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

         За въззиваемата страна –  Община Разград се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

         Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

         При извършена проверка от горски стражари и организатор охрана при ОП „ Разградлес” – Разград на 25.09.2012г. около 20,10ч. в землището на с. Пороище,м. Коренежа, отдел 321, същите установили, че жалбоподателя Р.И.М., транспортира с конска каруца с гумени колела /небоядисана/, теглена от кон /женски/, черен на цвят, 1пр.куб. м. дървесина /цер/, немаркирана с контролна горска марка. За констатираното нарушение св. Ш. Х. - горски стражар при ОП „ Разградлес” – Разград, в присъствие на св. Кр. П. - организатор охрана при ОП „ Разградлес” – Разград и нарушителя съставил АУАН бл. № 000041/25.09.2012г., в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го по чл.213, ал.1, т.1 от ЗГ. Нарушителят отказал да подпише АУАН, който отказ е удостоверен с подпис на  свидетел, както и отказал до получи препис от него. По късно на 10.12.2012г. на база съставения АУАН било издадено и процесното НП, в което нарушението било описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано по чл.213, ал.1,т.1 от НК и адм. наказващият орган наложил административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.266, ал.1,пр.4 от ЗГ, а на основание чл.273, ал.1 от ЗГ разпоредил  отнемане в полза на държавата на вещите предмет на нарушението – 1пр.куб.метър дърва за огрев /цер/. НП редовно връчено на санкционираното лице на 27.12.2012г. Жалбата срещу него пъстъпила при адм. наказващия орган на 27.12.2012г.

         Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

         Разгледана по същество е неоснователна.

От писмените доказателства съдържащи се в адм. наказателната преписка, приобщени към доказателствата по делото и от разпита  на свидетелите в хода на събебното следствие, по категоричен и безспорен начин се установява нарушението извършено от жалбоподателя – на 25.09.2012г. около 20,10ч. в землището на с. Пороище,м. Коренежа, отдел 321, Р.И.М., транспортира с конска каруца с гумени колела /небоядисана/, теглена от кон /женски/, черен на цвят, 1пр.куб. м. дървесина /цер/, немаркирана с контролна горска марка. Твърденията на проц. представител на жалбоподателя, изтъкнати пред съда, че в НП не е посочено, че подлежи на обжалване и компетентния за това орган, че копие от АУАН не е връчен на нарушителя, че адм. наказващият орган не е посочил мотиви за неприлагането на чл.28 от ЗАНН, както и че наложеното наказание е явно несправедливо по размер, съдът намира за неоснователни. Действително в НП не е указана възможността адм. акт да бъде обжалван, както и не е посочен компетентния за това орган, но въпреки този процесуален пропуск, е осъществено процесуалното право на защита от страна на жалбоподателя и по този начин порокът е саниран. По делото са налице достатъчно и категорични доказателства, че жалбоподателят е отказал да получи препис от АУАН, който отказ не може да се вмени във вина на адм. наказващия орган и от тази гледна точка не е налице процесуално нарушение. Вмененото във вина нарушение е на просто извършване, което прави недопустимо приложението на чл.28 от ЗАНН, при който следва да се преценят съставомерни вреди, тяхната степен и стойност. Относно размера на наложеното наказание, то съдът намира с оглед значителните по брой нарушения от този вид в региона, както и определения към минималния размер на наказанието „ Глоба „, че същото е справедливо и соътветно на извършеното нарушение, като адм. наказващият орган е съобразил както естеството на нарушението, така и личносттана нарушителя, подбудите и мотивите за извършването му.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът    

 

                                                                      Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 049/10.12.2012г. на Кмет на Община Разград, с което за нарушение на чл.213, ал.1, т.1 от Закон за горите на Р.И.М. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.266, ал.1, пр. 4 от ЗГ, като на основание чл.273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на държавата вещите предмет на нарушението – 1 пр.куб.метър дърва за огрев /цер/, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: