РЕШЕНИЕ

 

81,  11.03.2013г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На дванадесети Февруари 2013година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Н. Борисов  

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №25 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от  Н.П.С. ЕГН ********** ***« О» №**, вх.*, ет.*, против НП № 253/02.11.2012г. на Началник РУП към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл.21,ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 350,00лв. и « Лишаване от право да управлява МПС « за 3 месеца,  на основание чл.182, ал.1,т.6 от ЗДвП. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, се явява жалбоподателят, поддържа доводите изложени в жалбата, отрича да е извършил вмененото му във вина адм. нарушение.

Административнонаказващия орган не изпраща процесуален представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 10.10.2012г. около 09,02ч., в с. Трапище, обл. Разград по ул. „ Пейо Яворов ” в посока гр. Разград, жалбоподателят С., управлявал т.а. « Фолксваген Кади» с рег. №******, собственост на « Аутолизинг» - Варна със скорост 104км./ч. при максимално допустима за населено място 50км./ч. Скоростта е установена и показана на водача с техн. Средство Трафик Радар TR4 с № 308/02. Нарушението било констатирано от почицейския служител И.Й., който в присъствие на жалбоподателят и свидетел Н.Н., съставил АУАН бл. № 044351 , в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го като такова по чл.21, ал.1 от ЗДвП и го връчил на нарушителя, който го подписал с възражения „ ... не съм съгласен със скоростта. Този техен колега, свидетел не е присъствал при отчитането на радара...”.

На база съставеният АУАН било издадено и процесното НП № 253/02.11.2012г. на Началник РУП към ОДМВР – Разград, в което адм. Наказващият орган по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го  квалифицирал като такова по чл.21, ал.1 от ЗДвП, а на основание чл.182, ал.1,т.6 от ЗДвП наложил административно наказание « Глоба « в размер на 350,00лв. и « Лишаване от право да управлява МПС « за 3 месеца.

НП редовно връчено на жалбоподателя на 03.12.2012г., жалбата срещу него  постъпила при адм. Наказващия орган на същата дата.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП за несъстоятелни.

В хода на съдебното производство по делото от приобщените писмени доказателства – Разпечатка от паметта на процесния трафик радар за датата и часа на констатираното нарушение и техническите характеристики на контролното средство, както и Протокола за преминало техническо изпитване и от гласните доказателства на свидетелите Й. и Н., по категоричен и безспорен начин се установява, както авторството на извършеното нарушение, така и фактическата обстановка по делото. Фактическите констатации описани в АУАН, респективно в обжалваното НП, съдът  приема за доказани. Наказанието наложено на жалбоподателя е точно фиксирано в ЗДвП, при което адм. наказващия орган е действал в условията на обвързана компетентност, т.е. обжалваното НП е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ПОТВЪРЖДАВА НП № 253/02.11.2012г. на Началник РУП към ОДМВР – Разград, с което на Н.П.С. ЕГН ********** ***« О » №**, вх.*, ет.*, за нарушение на чл.21,ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 350,00лв. и « Лишаване от право да управлява МПС « за 3 месеца,  на основание чл.182, ал.1,т.6 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: