РЕШЕНИЕ

 

116                                       06.03.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и шести февруари                                   две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №59 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  Г.Н.М. *** срещу Наказателно постановление  4/2013 от 21.01.2013г.   на   Кмета на Община Р., с което на жалбоподателя  на основание чл.266, ал.1,  пр.4 от Закона за горите  за нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и в полза на държавата са отнети 1бр. МПС /Renault -19, тъмно зелен цвят, ДК №****** ** и 1 бр.моторен бензинов трион EINHELL****/**/********. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбата се поддържа от повереника на жалбоподателя.                

Представителят на наказващия орган счита жалбата за неоснователна.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №4/2013 от 21.01.2013г.   на   Кмета на Община Р. на жалбоподателя  на основание чл.266, ал.1,  пр.4 от Закона за горите  за нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и в полза на държавата са отнети 1бр. МПС /Renault -19, тъмно зелен цвят, ДК №****** ** и 1 бр.моторен бензинов трион EINHELL****/**/********  ****/2012 от 07.08.2012г.   Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №000048 от 16.01.2013г. съставен на жалбоподателя от горски стражар при ОП «Р.» гр.Р. В акта е отразено, че на 16.01.2013г. жалбоподателят транспортира със собствения си автомобил дървесина /акация/ 0,2 куб.м., непридружени с превозен билет. В наказателното постановление е отразено, в отличие от акта, че дървата са превозвани без да са маркирани с контролна горска марка.

Пред РРС е    разпитан като свидетел актосъставителя, който сочи, че на процесната дата жалбоподателят е заварен след като вече е бил натоварил дървата в автомобила си /не бил потеглил/ и е установено, че за дървесината жалбоподателят няма превозен документ и дървата не били маркирани с контролна марка. Тези обстоятелства не са спорни.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при издаването му. На първо място следва да се посочи, че е нарушено правото на защита на жалбоподателя, тъй като не му е осигурена в пълнота законовата възможност по чл.44, ал.1 ЗАНН да представи  в тридневен срок от подписването на акта писмени възражения срещу същия. Това е така, тъй като акта е връчен на жалбоподателя на 16.01.2013г. и законовия тридневен срок в случая, доколкото 19.01.2013г. и 20.01.2013г. са неприсъствени дни, е изтекъл на 21.01.2013г. На тази дата обаче наказващият орган е издал наказателното пностановление от което следва, че на жалбоподателя всъщност не е предоставен пълният срок, в който същият може да направи писмени възражения срещу акта и наказващият орган не е могъл да съобрази евентуалните такива. Това нарушение на процесуалните правила само по себе си налага отмяна на НП. Освен това е налице и  различие във фактическата обстановка отразена в акта и НП  - в акта е посочено, че жалбоподателят извършва транспортиране на дървесина без превозен билет, а в наказателното постановление е посочено, че се транспортират дърва немаркирани с контролна горска марка. Това обаче са две различни обстоятелства, обуславящи отделни забрани по чл.213, ал.1 от ЗГ, отразени в различни точки на разпоредбата и в случая остава изводът, че наказващият орган е санкционирал жалбоподателя на основание различно от посоченото в акта. В НП е посочена като нарушена т.2 на чл.213, ал.1  от ЗГ, но тази точка не съответства на отразената в самото НП фактическа обстановка /всъщност т.1 забранява транспортирането на дървесина немаркирана с контролна горска марка/. Всички тези процесуални нарушения налагат отмяна на наказателното постановление на формално основание  без същото да бъде разглеждано по същество.

 Водим от горното Съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  4/2013 от 21.01.2013г.   на   Кмета на Община Р., с което на Г.Н.М. ***  на основание чл.266, ал.1,  пр.4 от Закона за горите  за нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и в полза на държавата са отнети 1бр. МПС /Renault -19, тъмно зелен цвят, ДК №****** ** и 1 бр.моторен бензинов трион EINHELL №****/**/********.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: