РЕШЕНИЕ

 

121                                       06.03.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и осми февруари                                      две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: В.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №71 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  Ш.К.Ф. *** срещу Наказателно постановление  1787/2012 от 07.08.2012г.   на   ВНД началник група «БДС» при ОД  на МВР – гр. Р., с което на жалбоподателя  на основание чл.81, ал.2, т.2, пр.1 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.7, ал.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят поддържа жалбата.                

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Р. не изпращат представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление   1787/2012 от 07.08.2012г.   на   ВНД началник група «БДС» при ОД  на МВР – гр. Р. на жалбоподателя  на основание чл.81, ал.2, т.2, пр.1 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.7, ал.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №1787 от 24.07.2012г. съставен на жалбоподателя от командир на отделение при ОД на МВР гр. Р. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че  жалбоподателят не е положил достатъчно усилие за опазване на българския си личен документ ЛК №********* вследствие на  което е допуснал неговото изгубване – първи по ред, с което виновно нарушил чл.7, ал.1 от ЗБЛД.

Пред РРС е    разпитан като свидетел полицейския   служител  Й.Й. /актосъставителя/, който потвърждава отразеното в акта.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при издаването му. В случая от акта и НП не са ясни датата и мястото на извършване на нарушението, което е вменено на жалбоподателя. Така е нарушен чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. В акта е посочена датата 24.07.2012г., но това не е датата на деянието, а датата на констатиране на изгубването на личния документ. Нарушението, което в случая се изразява в бездействие, е довършено със самото изгубване на документа, но доколкото датата и мястото на това деяние не са посочени, то не може и да се прецени дали е спазен срока за административнонаказателно преследване по чл.34, ал.1 от ЗАНН, т.е дали производството е образувано в рамките на максималния срок от една година от извършване на нарушението. При всички случаи наказващият орган е следвало да прецени дали времето на извършване на нарушението е установимо с оглед съобразяване на законовите срокове. Изложеното обуславя извода, че при издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, което обуславя отмяната му на формално основание.

За изчерпателност следва да се посочи, че жалбоподателят явно не е изгубил личния си документ –както заявява намерил го е след съставяне на акта /този въпрос не е спорен/ и представя препис от същия.

Поради всичко изложено наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Водим от горното Съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  1787/2012 от 07.08.2012г., издадено от    ВНД началник група «БДС» при ОД  на МВР – гр. Р., с което на Ш.К.Ф. ***  на основание чл.81, ал.2, т.2, пр.1 от Закона за българските лични документи за нарушение на чл.7, ал.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: