Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 106, 18.03.2013г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На двадесет и първи Февруари  2013 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Д.Д.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 76 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от С.Г.Н. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № *** г. на ВНД Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл.10, ал.1,т.5 от ЗБЛД  й е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 20.00 лева, на основание чл.81,ал.1,т.6 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Р. не се явява проц. представител. Не е депозирано становище.

       РП – Р., уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На ***г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН № ***, за това, че ”... на ***г. около ***ч. в гр. Р., ОДМВР сграда БДС се установи, че лицето не е предало в тримесечен срок Паспорт ***, издаден на *** г., валидността на който е изтекъл *** г., на органа, който го е издал...”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.10, ал.1,т.5 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал с възражения. На база съставеният АУАН на *** г., ВНД Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Р. издал и обжалваното НП, в което описал нарушението по следният начин : „...на ***г. около ***ч., лицето Н. не е предало в тримесечен срок Паспорт ***, издаден на ***г., валидността на който е изтекъл ***г., на органа, който го е издал...”, квалифицирал нарушението по чл.10, ал.1,т.5 от ЗБЛД и на основание чл.81,ал.1,т.6 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 20,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на ***г. Жалбата срещу НП е постъпила при адм. наказващият орган на ***г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       От анализа на обстоятелствената част, описана в АУАН и НП се констатира съществено разминаване, относно мястото на извършване и констатиране на нарушението, което по силата на чл.57,ал.1,т.5 от ЗАНН води до нарушаване правото на защита на санкционираното лице. Това води до незаконосъобразност на издаденото и обжалвано НП, поради което същото следва да бъде отменено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

      

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № *** г. на ВНД Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл.10, ал.1,т.5 от ЗБЛД  на С.Г.Н. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 20.00 лева, на основание чл.81,ал.1,т.6 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: