Мотиви към решение  №138 от 08.03.2013г.,

      постановено по AНД № 169/2013г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребно хулиганство

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Р. от Й.Д.Й., непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На ***г., около *** ч, на ул.”Я.” №*** в гр. Р. до ОУ “Н. И.” възниква словесна разправа между Г. Ю. Й. и В. Ж. Н., които си отправят  обиди и нецензурни думи “мършо” “майка ти да еба”. След което приятелят на Н. Й.Д.Й. издърпва Н. и нанася удар с юмрук в носа на Г. Й., вследствие на което тя пада на земята С тези си действия Й. грубо нарушава обществения ред и буди възмущението на околните.”

Нарушителят в съдебно заседание, дава обяснения, в които отрича да е извършил проявата по начин описан в съставения акт, като твърди, че първоначално неговата приятелка В. Н. е била обиждана от бившата му приятелка Г Й., която се ударила в него като затварял вратата, като не е искал да я удря.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за  установено, че обстоятелствата действително, не са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителя в с.з. както и от обясненията на . Н., Л. М., М. М. Г Й. по преписката.

Нарушителят Й. на ***г., вечерта около *** ч., заедно с приятелката си В. Н. отишли с автомобила на първия до училище “Н. И.” в гр. Р., за да изчакат негов приятел. Като изчаквали покрай тях минала група от хора, между които М. М., Л. М.  и бившата приятелка на нарушителя  Г Й.. Същата започнала да обижда и да се кара с приятелката на Й. След като отминали нарушителят и приятелката му тръгнали с автомобила се отправили към магазин “Корона”, като на платното била същата групичка и при разминаването някой от тях извикал “майка ти да еба”. Спрял автомобила и слязъл като попитал кой го е напсувал. Слязла и приятелката му В., като двете с Г. започнали да се карат, а приятелката на втората – М. се опитвала да ги раздели. Нарушителят хванал от своя страна приятелката си, като през това време Г. тръгнала към тях бутната от някой с ритник, при което Й. вкарал в автомобила В. Като затварял вратата, Г. вече била до него, а през това време В. отново излязла отвън, преди той да успее да затвори вратата  на автомобила, поради което се обърнал да я хване и в този момент Г. си ударила носа в ръката му. Съдът не намира за достоверни обясненията на Й., тъй като противоречат на обясненията на нарушителя и Н.. Явно, че е имало разправия между двете момичета, не се отричат обидните думи между тях, предвид което като последователни, логични съдът намира обяснения на Й. и Н.. Дори и да е ударил бившата си приятелка,  това не е станало с цел нарушаване на обществения ред, а за да предпази от агресивното и поведение настоящата си приятелка, която от своя страна също е била агресивната страна.

Предвид изложената фактическа обстановка, подкрепена от събраните по делото доказателства, е видно, че нарушителят Й., не е извършвал противоправна проява, такава на дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ. Същият опитвайки се да разтърве каращите се за него жени, е ударил с ръка бившата си приятелка, което е станало неумишлено. Не е целял и не е искал да нарушава обществения ред. В случая се касае за лична разправия между двете му приятелки, които по-скоро са извършили проява на дребно хулиганство, но не и Й.

Поради изложеното, съдът намира, че същият следва да бъде признат за невиновен, в това да е извършил проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ, като на основание чл.6 б.”в” УБДХ, следва да бъде оправдан.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: