Мотиви към решение  № 151 от 18.03.2013г.,

      постановено по AНД №190/2013г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от Ц.И.М., непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 15.03.2013г. около 22,50ч., в гр.Разград на ул.”Ал. Стамболийски” пред дом №**възниква скандал при който лицето Ц.М. нанася удар с ръка в областта на главата на Х. И. К., следствие на което К. е с разкървавен нос. С тези си действия М. грубо нарушава обществения ред и общоприетите норми на поведение на обществено място и буди възмущението на гражданите”.

Нарушителят, в съдебно заседание, дава обяснения, като признава извършената проява.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителят в с.з. обясненията по преписката на Х. К., А. Х., Х. К., Пр. Ив., Н. Н., Ем. Ст. и Н. Пр., характеристика на нарушителя, относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

Нарушителят М. на 15.03.2013г. около 22,30ч бил със двои приятели на бензиностанция ОМВ в гр.Разград. Дошъл Пр., който казал, че две момчета – Х. К. и Х. К. му налитали на бой и имал проблеми с тях. Нарушителят заедно със своите приятели тръгнали с автомобила на Н. Н., като настигнали двамата, които през това били взели с автомобил майка си А. К. от работа. Препречили им пътя и ги принудили да спрат преди ресторант “Шалеви”. Всички слезли от автомобилите. Нарушителят ударил Х. К., в областта на носа тъй като бил тръгнал срещу него, при което последният паднал на земята.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителя в с.з и приобщените писмени материали.

Поради изложените обстоятелства        съдът намира, че с действията си М.,  е нарушил обществения ред, като в присъствието на останалите на обществено място -  на улицата, ударил без причина Х. К., когото даже не познавал. Действията му са непристойни, проявил е незачитане към общоприетите норми на поведение и в частност към присъстващите лица, по-конкретно към личността на Х. К. Деянието му поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, предвид инцидентното участие на нарушителят, който е бил с приятелите си, тръгнали да се разправят с К., заради свой познат. Деянието не се отличава с по-висока обществена опасност от подобни случаи. Съдът намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да бъде наложено по-лекото наказание глоба. Същото следва да е към минималния размер, предвид и не високата обществена опасност на дееца, който няма други противообществени прояви, младата му възраст, направеното признание. Като съответно на извършеното е наказание глоба в размер на 150лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.    

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: