Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 62

 

27.03.2013 г., гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 28.02.2013г. в открито съдебно заседание, в състав:

                                              Председател: Атанас Христов

 

Секретар: Д.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията Гр.д. №  1936/2012 г.

 

Производството е с правно основание чл. 127, ал.2 и чл. 143 и 149 СК.

В исковата молба ищеца Е.С.Н., чрез пълномощника си адв. К.К. ***, твърди че с ответника Н.Б.Г. имат малолетно дете М.Н.Г., с ЕГН **********, род на 05.12.2007г., роден по време на фактическото съжителство между страните. От три години страните са се разделели, като ищцата се грижи за детето, което и живее при нея. Ищецът моли съда да му предостави упражняването на родителските права по отношение на детето, да определи местоживеене на детето при ищеца, а на ответника да бъде определен режим на лични отношения. Моли ответникът да бъде осъден да заплаща и ежемесечна издръжка на детето  в размер на 150лв., чрез ищеца. Моли и ответникът да бъде осъден да заплати на детето, чрез ищеца и издръжка за една година назад от завеждане на иска в размер на 100 лв. месечно.

Ответникът лично и чрез пълномощника си адв. Р. В. от АК Разград, единствено оспорва размера на издръжката – сочи че за издръжката по чл. 143 СК същата следва да бъде в размер на 73 лв. месечно, а по чл. 149 СК моли за минимален размер.

Въз основа на събраните по делото писмени доказателства и свидетелските показания на свидетелите разпитани по делото, Съдът установи следната фактическа обстановка:

Страните живели на семейни начала в продължение на две години, без да сключат граждански брак. На 05.12.2007г. им се родило дете – М. Н. Г..  От около 3 години, страните се разделили и от тогава до момента родителските права относно детето се упражняват от майка му.

Видно от становището от ДСП  Разград, е че  майката разполага с необходимите условия за отглеждане на детето – средства, жилище и спокойна семейна атмосфера. Тя има и нужния родителски капацитет за отглеждане на децата. Между  майката и детето има силна емоционална връзка.

С оглед  горното съдът намира, че следва да възложи на майката упражняването на родителските права относно детето, при която следва да живее детето.

Съдът счита, че следва да бъде определен режим на лични отношения на детето с ответника, а именно всяка първа и трета събота и неделя от месеца  за времето от 09.00 часа до 17.00 часа и  две седмици през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

Относно издръжката:

Съдът с оглед събраните по делото доказателства, като взе предвид нуждите на детето и възможностите на родителите, определя на детето месечна издръжка от 160 лв. която следва да бъде разделена по равно между двамата родители. Това се отнася, както за иска по чл. 143 СК /издръжка за бъдещ период/, така и за иска по чл. 149 СК /издръжка за минало време/.

Така ответникът следва да заплати на детето си  М. Н.Г., чрез неговата майка и законен представител Е.С.Н., за предявения иск по чл. 149 СК, сумата от 960 лв. /12м. х 80 лв./, ведно със законната лихва считано от подаването на исковата молба – 30.11.2012г. до окончателното изплащане на сумата. Искът за разликата до пълния размер от 1200 лв. /12м х 100 лв./, следва да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Ответникът следва да заплаща на детето си  М. Н. Г., чрез неговата майка и законен представител Е.С.Н., за предявения иск по чл. 143 СК, месечна издръжка от 80 лв., считано от подаването на ИМ - 30.11.2012г., ведно  със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи нейното изменяване или прекратяване. За разлика до претендирания размер от 150 лв. месечно, като неоснователен и недоказан искът следва да се отхвърли.

На осн. чл. 242, ал.1 ГПК, съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението относно присъдената издръжка.

Ответникът следва да заплати по сметка на РРС сумата от 50 лв., за иска по чл. 149 СК и 115.20 лв. дължима държавна такса върху присъдения размер на издръжката по чл. 143 СК.

 Ответникът следва да заплати на ищеца направените от ищеца разноски – в общ размер на 280 лв.,  включващи – 200 лева заплатено адвокатско възнаграждение, 80 лв. заплатена държавна такса за иска по чл. 127 СК.

По гореизложените съображения, Съдът,

 

Р Е Ш И :

 

ПОСТАНОВЯВА детето М. Н. Г., ЕГН **********, да живее при майка си Е.С.Н., ЕГН  **********,***.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето М. Н. Г., ЕГН ********** на  неговата майка Е.С.Н., ЕГН  **********,***.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето М. Н. Г., ЕГН ********** с бащата Н.Б.Г., ЕГН **********,*** всяка първа и трета събота и неделя от месеца  за времето от 09.00 часа до 17.00 часа и  две седмици през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА Н.Б.Г., ЕГН **********,***  ДА ЗАПЛАЩА на малолетното   си дете М. Н. Г., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Е.С.Н., ЕГН  **********,***, ежемесечна парична издръжка в размер на 80 лв. /осемдесет лева/, считано от 30.11.2012 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи нейното изменяване или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 150 лв. месечно, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Н.Б.Г., ЕГН **********,***  ДА  ЗАПЛАТИ на малолетното   си дете М. Н. Г., ЕГН **********, чрез  неговата майка и законен представител Е.С.Н., ЕГН  **********,***,  сумата от 960 лв. /деветстотин и шестдесет лева/, представляваща дължима издръжка за периода от 30.11.2011г. до 30.11.2012г., ведно със законната лихва, считано от 30.11.2012 г., до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 1200 лв., като неоснователен и недоказан.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката.

ОСЪЖДА Н.Б.Г., ЕГН **********,***  ДА ЗАПЛАТИ на Е.С.Н., ЕГН  **********,***, сумата 280 лв. /двеста и осемдесет лева/ за разноски по делото.

ОСЪЖДА Н.Б.Г., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от 165.20 лева /сто шестдесет и пет лева и 20 стотинки/ представляваща държавна такса върху уважения размер на исковете за издръжка.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването на препис на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: