Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                                                             66, 06.03.2013 година, град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на седми Февруари  две хиляди и тринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. Борисов

секретар Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   1036 по описа за  2012 г.

                           За да се произнесе, съдът съобрази следното:

        Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

        Постъпила е жалба от М.Т.И. ЕГН ********** ***, против наказателно постановление № 37-0000356/24.10.2012г. на  Началник  ОО “КД - ДАИ” Р., с което за нарушение на чл. 18, т.1 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ на основание чл. 93, ал.2 от ЗАП му е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00лв.

          Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно, навежда доводи за нарушение на материалния закон и процесуалните правила при издаването му, без да сочи конкретни пороци.

            Административнонаказващият орган заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 04.09.2012г. около 10,50ч. в обл. Р., на изхода на с. Б., посока гр. Р., контролните органи по ЗАПревози извършили проверка на документите на водач на товарен автомобил « Мерцедес - Атего» с рег. № * **** **, извършващ превоз на товари / хранителни стоки/, за собствена сметка  с поставена, за това съответната табела, с маршрут на движение от гр. Р...- гр.Р. и установили, че водачът М.Т.И.   извършва превоза без да представя за проверка заверено копие на Трудовия договор, с който е назначен или заверено извлечение от него, което да съдържа името на работодателя, името на водача, датата на сключване и срока, за който е сключен.

За констатираното нарушение, контролните органи  съставили АУАН с бл. № 150890/04.09.2012г., в присъствие на жалбоподателя, подписан от него без вързажения, като в графата отбелязал « Нямам възражения / ще го испратя в срок.», връчен редовно. В АУАН нарушението било квалифицирано като такова по чл. 18, т.1 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ.

Въз основа на АУАН, по – късно на 24.10.2012г. било издадено и атакуваното НП, в обстоятелствената част, на което по идентичен начин било описано осъщественото от жалбоподателя нарушение, квалифицирано и от административнонаказващия орган, като такова по  чл.18,т.1 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ  и санкционирано от него с налагане на административно наказание «глоба» в размер на 500,00 лв. на основание чл. 93, ал.2 от ЗАП. В хода на адм. наказателното производство, от адм. наказващият орган била изискана справка от ТД на НАП – В., офис Р., за регистрирани на името на жалбоподателя Трудови договори, от която се установява, че към датата на процесното деяние, М.Т.И. имал действащ трудов договор с „ П. М.„ ЕООД.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН,  жалбата е допустима.

Разгледана по същество, същата се явява неоснователна  по следните съображения:

Безспорно от фактическа страна, действително жалбоподателят е осъществил нарушение на чл.18,т.1 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ, която разпоредба го задължава при извършване на превоз за собствена сметка, какъвто е случаят, да представи при поискване от контролните органи заверено копие на Трудовия договор, с който е назначен или заверено извлечение от него, което да съдържа името на работодателя, името на водача, датата на сключване и срока, за който е сключен . Разпоредбата с това съдържание е обнародвана в ДВ бр.92 от 2009г., т.е. към момента на проверката е била действаща. Като не е представил ппроцесния документ по време на проверката, жалбоподателят е нарушил имеративното изискване на цитираната норма. Жалбоподателят по същество не отрича, че в момента на проверката не е представил документ, изискващ се по чл.18,т.1 от  Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ. Доказателства за обратното не се събраха и от показанията на свидетелите, разпитани в хода на производството.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Административнонаказващият орган правилно е определил и санкционната норма посочена в обжалваното НП. НП досежно това нарушение и определеното наказание се явява законосъобразно, издадено от компетентен орган, в кръга на провомощията му и след проведена процедура по законовия ред и следва да бъде потвърдено.

  Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                                                   

 

                                                                            Р     Е     Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 37-0000356/24.10.2012г. на  Началник  ОО “КД - ДАИ” Р., с което за нарушение на чл. 18, т.1 от Наредба № Н – 8 от 27.06.2008г. на МТ на основание чл. 93, ал.2 от ЗАП  на М.Т.И. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00лв., като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред РАС в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                          

                                                                         

                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: