Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

                                         №68, 08.03.2013г., гр.Разград.

 

                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

На осми март                                                         две хиляди и тринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 2073 по описа за 2012г.:

 

Обективно съединени искове по чл.288 ал.12 КЗ във вр. с чл.45 ЗЗД и чл.86ЗЗД.

Постъпила е искова молба от Гаранционен фонд, гр.София, с която моли съда да осъди И.В.С. *** за заплащане на сумата от 2392.83лв. изплатено от ищеца обезщетение, 66.50лв. ликвидационни разноски и обезщетение за забава в размер на 804.97лв. за периода 18.07.09г.-17.12.12г., ведно със законната лихва от предявяването на иска. Ищецът твърди, че ответникът е управлявал собствения си мотопед „*****“ с ДК№****** и при маневра „ляв завой“ навлиза в насрещната лента и блъска л.а. ***** с ДК № ********, собственост на М.Ф. Greek Compensation body е изплатила на последния обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 1223.44евро или 2392.83лв. Ответникът не е имал задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Ищецът е възстановил на Greek Compensation body щетата и е поканил ответника да възстанови изплатеното обезщетение. Липсва плащане от страна на ответника.

Тъй като ответникът И.В.С. не е отговорил писмено, нито се явява в съдебно заседание, ищецът е направил искане за постановяване на неприсъствено решение.

СЪДЪТ като съобрази, че са налице предпоставките на чл. 238 ал.1 и 239 ал.1 т.1 и 2 от ГПК намира искането за постановяване на неприсъствено решение за допустимо и основателно.

 ВОДЕН от горното, съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И:

 

 ОСЪЖДА И. В. С., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Гаранционен фонд гр.София, със седалище и адрес на управление  гр.София, ул.“*********представляван от Изп.директор и Председател на УС на ГФ Б. И. М. сумата от 2392.83лв. /две хиляди триста деветдесет и два лева и осемдесет и три стотинки/ изплатено обезщетение, сумата 66.50лв. /шестдесет и шест лева и петдесет стотинки/ ликвидационни разноски и сумата от 804.97лв./осемстотин и четири лева и деветдесет и седем стотинки/ обезщетение за забава за периода 18.07.09г.-17.12.12г., ведно със законната лихва от предявяването на иска, както и сумата 228.37лв. /двеста двадесет и осем лева и тридесет и седем стотинки/ разноски по делото.

 РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: