Р Е Ш Е Н И Е

              Номер 89                                           03.04.2013  г.                                                гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Разградският районен съд

На двадесет и шести март                                        две хиляди и тринадесета  година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар    Г.А.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията гр.д. 4/2013 г.

            Производството е с правно основание чл.79 от ЗЗД и чл.422 от ЗЗД .

          Депозирана е искова молба от “М.” ЕАД  срещу   Р.Р.Д., с която е предявен иск за установяване, че ответникът дължи на ищеца сумата 301,55 лв. по договорно правоотношение за предоставени услуги на абоната ведно със законната лихва и разноските по делото. Сочи, че за тези суми е издадена заповед за изпълнение, а същите са по договор  за предоставяне на услуги от 06.07.2010 г. и се отнасят за периода *** г.

          Ответникът не депозира отговор и не заявява становище по исковете.

          В с.з. признава иска, не оспорва, че има да плаща посочената сума от ищеца.

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:  Със заповед за незабавно изпълнение №*** г. на  ответника е разпоредено да заплати на «М.»ЕАД сумата 301,55 лв. за ползвани далекосъобщителни услуги  за периода *** г.  по договор от ***г. г. ведно със законната лихва от *** г. до окончателното и изплащане.

          С оглед подаденото от длъжника възражение ищецът е предявил иск за установяване на вземането.

          Издадените са 6 бр. фактури с №№***г., ***г., ***г, ***г, ***г  и ***г. Към всяка фактура са приложени справки за разговорите от телефоните.

          Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният установителен иск е допустим, тъй като действащата към настоящия момент редакция на чл.415 от ГПК предвижда след като е издадена заповед за изпълнение и има подадено възражение от длъжника, заявителят да предяви вече установителен, а не осъдителен иск за сумата, която му е присъдена със заповедта за изпълнение.

          Предвид искането на ищеца за постановяване на решение при признание на иска от ответника, който е признал задължението си в в с.з., съдът счита, че са налице предпоставките на чл.237 ал.1 от ГПК.

          Основателно е и искането на ищеца за присъждане на съдебни разноски.       По гореизложените съображения, Съдът:

 

          Р Е Ш И:

 

          ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО че Р.Р.Д. ЕГН ********** *** , дължи на “М.” ЕАД, ЕИК*** седалище гр.С. *** район И. ул.”К.” № *** сумата 301,55лв. /триста и един лева и петдесет и пет стотинки/ по договор за предоставяне на GSM услуги *** от ***г. за ползвани далекосъбщителни услуги за периода *** г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от ***г. до окончателното изплащане и 65 лв. /шестдесет и пет лева/ разноски по производството, за които е издадена заповед за изпълнение №*** г. по ч.гр.д.№ *** г. на РРС.

ОСЪЖДА Р.Р.Д. ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТИ на “М.”ЕАД със седалище гр.С. и адрес на управление ул.”К.”, № ***, ЕИК *** сумата 25 лв. /двадесет и пет лева / за направените по делото разноски и 40 лв. /четиридесет лева/ юрисконсултско възнаграждение.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването на страните пред Разградския окръжен съд.

          След влизане в сила на решението същото да се докладва на съдията-докладчик по  ч.гр.д. №*** г. на РРС за издаване на изпълнителен лист в хипотезата на чл.416 от ГПК.

 

 

         

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: