РЕШЕНИЕ

 

  І                                        08.04.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и шести март                                             две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                           

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Светлана Чолакова

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията гр. дело №192 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е за съдебна делба на съсобствени недвижими имоти с правно основание чл.34 от Закона за собствеността, във фазата по допускането.

 Депозирана е искова молба от С.П.С., която твърди, че с ответниците М.П.С., Й.Р.П. и М.Р.П. са съсобственици на: Имот – жилище с идентификатор №*** в сграда № *** в гр. Р.; нива с площ 6.500дка представляваща имот №*** в местност “Т. п.-л.” в землището на с.Й.; нива с площ 7.500дка съставляваща имот №*** в местност “А.” в землището на с.Й., нива с площ 4.470дка представляваща имот №*** в местност “M.” в землището на с.Й. и нива с площ от 4.750дка съставляваща имот №*** находяща се в местност “Т.” в землището на с.Й.. Твърди се, че са наследници на родителите си П. С. П. и М. С. С., а ответниците са съпруга и деца на брата на ищеца Р. П. С., починал на ***г. С исковата молба се моли процесните имоти да бъде поделени между съделителите при права: 1/2 ид. части за ищцата, и 1/2 ид. части за ответниците при равни права за всеки един от тях.

Тримата ответници депозират отговор като сочат, че искът е основателен при квоти 3/6 ид. част за ищеца и 1/6 ид. част за всеки един от тях.

 В съдебното заседание процесуалните представители на съделителите, изразяват желание за допускане на имота до делба при посочените части.

           Разградският районен  съд, след преценка на събраните доказателства и доводите на страните, намира за установено следното:

         С договор №***г. наследодателите на страните П. С. П. и М. С. С., са закупили жилище представляващо самостоятелен обект с идентификатор №*** в гр.Р., ж.к.”В.Л.” бл. ***, ет. *** ап. *** със застроена площ *** .м. заедно с прилежащите му избено помещение № *** с площ 9,30/девет цял и тридесет/ кв.м. при съседи: на същия етаж:***, под обекта:***, над обекта:***, както и 3,14%/три цяло и четиринадесет стотни процент/ идеални части от общите части на сградата и съответните идеални части от правото на строеж върху мястото.

Съгласно договор за доброволна делба от № *** от ***  г., М. С. С. е станала собственик на нива с площ 4.750 дка съставляваща имот №*** по плана за земеразделяне в землището на с.Й., общ.И., находяща се в местност “Т.” при граници: нива №***, полски път №***, нива №*** нива №*** и нива №***. Съгласно договор за доброволна делба №*** от ***г., М. С. С. е станала собственик на нива с площ 4,470 дка съставляваща имот №*** в землището на с.Й., общ.И., местност “M.” при граници: нива №***, полски път №***, нива №***, нива №*** и нива № ***. С договор за доброволна делба № *** от ***г., М. С. С ***. е станала собственик на нива с площ 7.500дка съставляваща имот №*** в землището на с.Й., общ.И., местност “А.” при граници: нива №***, нива №***, нива №*** и нива №***. Съгласно договор за доброволна делба № *** от ***г., П. С. П. е станал собственик на нива с площ 6.500дка представляваща имот №*** в землището на с.Й., общ.И. местност “Т. п.-л.” при граници: нива №***, нива №***, нива №*** и полски път №***.  

П. С. П. е починал на ***г. видно от приложеното удостоверение за наследници, като оставил за свои наследници съпругата си – М. С. С.  и двете си деца – С.П.С. и Р. П. С.. На ***г. М. С. С. е починала, като оставила за наследници двете си деца – ищцата С.П.С. и сина си Р. П. С..  На ***г. Р. П. С. е починал, като оставил за наследници ответниците - съпругата си М.П.С. и двете си деца  Й.Р.П. и М.Р.П. – настоящите ответници.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

С процесните договори наследодателите на ищците са станали собственици на описаните по-горе недвижими имоти. След смъртта си П. С. П. и М. С. С., са оставили за наследници двете си деца – ищцата  С.П.С. и Р. П. С., които съгласно чл.5  ал.1 от ЗН наследяват по равни части. След смъртта на последния, неговите наследници - съпруга и две деца – ответниците, които наследяват по равни части съгласно чл.9 ал.1 от ЗН. При това положение като се подведат под общ знаменател, частта на ищцата е 3/6, а на всеки от тримата ответници по 1/6.

При това положение имотите следва да бъде допуснат за делба между страните при посочените идеални части.

По изложените съображения съдът

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

ДОПУСКА  делба на

Жилище представляващо самостоятелен обект с идентификатор №*** в гр.Р., ж.к. ”В.Л.” бл.***, ет.*** ап.*** със застроена площ ***кв.м заедно с прилежащите му избено помещение №*** с площ *** кв.м. при съседи: на същия етаж: ***, под обекта: ***, над обекта:***, както и 3,14%/три цяло и четиринадесет стотни процент/ идеални части от общите части на сградата и съответните идеални части от правото на строеж върху мястото.

Нива с площ 4.750дка/четири декара седемстотин и петдесет кв.м./ съставляваща имот №***, ЕКАТТЕ ***, трета категория по плана за земеразделяне в землището на с.Й., общ.И., находяща се в местност “Т.” при граници: нива №***, полски път №***, нива №***  нива №*** и нива №***.

Нива с площ 4,470дка/четири декара четиристотин и седемдесет кв.м./ съставляваща имот №***, ЕКАТТЕ ***, четвърта категория по плана за земеразделяне в землището на с.Й., общ.И., местност “M.” при граници: нива №***, полски път №***, нива №***, нива №*** и нива №***.

Нива с площ 7.500дка/седем декара и петстотин кв.м./ съставляваща имот №***, ЕКАТТЕ ***, трета категория по плана за земеразделяне в землището на с.Й., общ.И., местност “А.” при граници: нива №***, нива №***, нива №*** и нива №***.

Нива с площ 6.500дка/шест декара и петстотин кв.м./ представляваща имот №***, ЕКАТТЕ ***, трета категория по плана за земеразделяне в землището на с.Й., общ.И. местност “Т. п.-л.” при граници: нива №***, нива №***, нива №*** и полски път №***, при права 3/6 ид.ч. за С.П.С., ЕГН ********** *** и по 1/6 за М.П.С., ЕГН**********, Й.Р.П., ЕГН********** и М.Р.П., ЕГН********** – тримата с адрес ***.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен  срок от връчването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: