РЕШЕНИЕ

 

126                                  03.04.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на пети март                                                           две хиляди и тринадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №107 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от С.М.С. ***, срещу Наказателно постановление  №197/2012г. от 12.04.2012г.  на началника на РУП Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.218б от Наказателния кодекс за нарушение на чл. 194, ал.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съдът да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят поддържа жалбата си.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР -гр. Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №197/2012г. от 12.04.2012г.  на началника на РУП Разград на жалбоподателя на основание чл.218б от Наказателния кодекс за нарушение на чл. 194, ал.1 от същия кодекс е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №197 от 06.04.2012г., връчен на жалбоподателя на същата дата. В акта и наказателното постановление от фактическа страна е посочено, че на 25.02. 2012г. около 13.00 часа в с. Д. в дом на ул. Й. С. № ** собственост на Н.Д. Й., живущ на същия адрес жалбоподателят извършва кражба на сумата от 150 лв в различни банкноти от спалня, които били оставени под дюшек на легло. Посочено е, че така жалбоподателят е нарушил чл.194, ал.1 от НК.

По делото е безспорно, че жалбоподателят действително е извършил кражбата за която е санкциониран. Същият е бил в дома на пострадалия Н.Й. на посочената в акта дата и час за да иска пари назаем. Знаел,  че пострадалият държи парите си под дюшека на леглото си и използвайки момента в който последният не го виждал взел плика в който пострадалият държал парите си под дюшека. Парите в плика били 150 лв. Нарушителят взел тези пари със себе си, без знанието на пострадалия и ги похарчил за свои нужди. Впоследствие пострадалият установил кражбата и подал жалба в полицията. В следващите дни, след разкриване на деянието,  деецът върнал на пострадалия отнетите пари. Изложеното се установява от жалбата и обясненията на пострадалия пред полицейските органи. Деецът също признава деянието си и е дал обяснения в този смисъл пред полицията. Изложените обстоятелства се потвърждават и от показанията на актосъставителя. Фактически спор относно фактите по делото не съществува. 

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. В акта и наказателното подстановление погрешно е допусната неправилност при прилагане на материалния закон като е посочено, че жалбоподателят е нарушил чл.194, ал.1 от НК. Всъщност деянието на жалбоподателя е нарушило нормата на чл.194, ал.3 от НК, тъй като деянието му се явява маловажен случай и именно затова в случая е приложим чл.218б НК. Тази неточност обаче не се явява порок на акта и НП от естество да обуслови отмяната им. Така или иначе наказващият орган е приложил благоприятния за жалбоподателя текст на чл.218б НК, от което следва че е приел деянието за маловажен случай. В този смисъл санкционната норма е точно приложена и правата на жалбоподателя не се нарушават. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. На посочената в акта дата той е отнел посочената парична сума от владението на пострадалия с намерение противозаконно да я присвои. Действал е с пряк умисъл. Тъй като след деянието сумата е възстановена, а и същата като размер не надхвърля и една минимална работна заплата то жалбоподателят правилно е санкциониран по реда на чл.218б, ал.1 от НК. В случая не са налице пречките за приложението на тази разпоредба посочени във втората алинея на чл.218б. Наложеното на жалбоподателя наказание е около средния размер и съдът го намира за справедливо, тъй като характеристиката на жалбоподателя не е добра.  Същият е осъждан преди и дори да се приеме, че е реабилитиран то остава факта, че е вършил неправомерни деяния, което го характеризира като личност. Приложените медицински документи, сочещи на намалена трудоспособност на жалбоподателя и на определена степен на инвалидност на съпругата му не обуславят други изводи. Все пак жалбоподателят е извършил кражба и то по един особено дързък начин, което е крайно недопустимо и очевидно приложената от наказващия орган санкция следва да се приеме за справедлива. Поради всичко изложено съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е правилно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №197/2012г. от 12.04.2012г.  на началника на РУП Разград, с което на С.М.С. *** на основание чл.218б от НК е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: