Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        194, 22.04.2013 година, град Разград

 

  В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на единадесети Април две хиляди и тринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар В.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   163 по описа за  2013г.

                           За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Р.В.Г. ЕГН ********** ***,  против наказателно постановление № 37-0000049/18.01.2013г. на  Началник ОО “КД - ДАИ” Разград, с което за нарушение на чл.19, ал.1 от  Наредба № Н-8 от 27.06.2008г. на МТС  му е наложено адм. наказание,  „глоба” в размер на 200,00лв. на основание чл.105, ал.1 от ЗАвП.

В съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован не се явява, не изпраща представител.

            Административнонаказващият орган редовно призован не изпраща представител, заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 11.12.2012г. около 11,10ч. в гр. Разград, на изхода за гр. Шумен до Археологически музей « Абритус», контролни органи от ОО “КД - ДАИ” Разград – св. Г. М. и св. Хр. М., извършвали проверка на т.а. « Мерцедес 814 « с рег. №  *******. При извършената проверка, констатирали, че автомобила се управлява от жалбоподателя Р.В.Г. ЕГН **********, извършва превоз на товари за собствена сметка със Заповед № 3/10.12.2012г. в екип от водачи с Д. Р. и отразен маршрут на движение Пловдив – Силистра, с фактура за товара № 1000004154 / 07.12.2012г. с отразен доставчик „ Левена 11” ЕООД – Пловдив с МОЛ Р.Г. и установили, че водача Г. при извършване на превоз на товари за собствена сметка не е поставил табела с надпис „ Превоз за собствена сметка „ на предното стъкло на превозното средство от дясната страна. С това е нарушил разпоредбата на чл.19, ал.1,т.3 от Наредба № Н-8 от 27.06.2008г. на МТС. За констатираното нарушения св. М. съставил АУАН бл. № 162967, в който го описал по посочения начин, квалифицирал го като такова по чл.19, ал.1,т.3 от Наредба № Н-8 от 27.06.2008г. на МТС и го връчил срещу подпис на нарушетиля, който в графа „ възражения”, вписал, че има възражения. В тридневният срок по ЗАНН пред адм. наказващият орган жалбоподателят депозирал писмени възражения, които били оставени без умажение. На база съставеният АУАН, адм. наказващият орган на 18.01.2013г. издал и процесното НП, в което по аналогичен с АУАН начин описал нарушението, като на основание чл. 53, ал.2 от ЗАНН го квалифицирал като такова по чл.19, ал.1 от Наредба № Н-8 от 27.06.2008г. на МТС и на основание чл.105, ал.1 от ЗАвП, наложил  адм. наказание „глоба” в размер на 200,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 07.02.2013г. Жалбата срещу него, постъпила при адм. наказващия орган на 14.02.2013г., с пощенско клеймо на подаване – 12.02.2013г.

  Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа накоито следва да се ангажира административнонаказа -

телната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административните нарушения, вменени във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

По същество: в хода на съдебното дирене от показанията на свидетелите безспорно се установи, че жалбоподателят е осъществявал превоз на товари за собствена сметка, без поставена за това табела на предното стъкло в дясно на автомобила. Възраженията изложени в жалбата, че жалбоподателят е имал поставена табела, в дясната половина на стъклото се оборват от устните доказателства по делото. Това от своя страна влече неоснователност на възражението, че словесното описание на нарушението не съвпада с правната норма, посочена като нарушена – чл.19, ал.1 от Наредба № Н-8 от 27.06.2008г. на МТС, защото съдът възприема, че се касае изобщо за липса на табела, а не, че не е била поставена на правилното място.  Не е налице и процесулно нарушение в издаването на обжалваното НП, досежно изменението на правната квалификация на нарушението, доколкото действително според чл.53, ал.2 от ЗАНН, адм. наказващия орган разполага с това правомощия. На последно място, доколкото вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е такова на просто извършване и законодателят не е предвидил каквито и да било съставомерни последици, то няма как да се приложи и института на чл.28 от ЗАНН.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                           Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 37-0000049/18.01.2013г. на  Началник ОО “КД - ДАИ” Разград, с което за нарушение на чл.19, ал.1 от  Наредба № Н-8 от 27.06.2008г. на МТС  на Р.В.Г. ЕГН **********  е наложено адм. наказание,  „глоба” в размер на 200,00лв. на основание чл.105, ал.1 от ЗАвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: