Мотиви към Решение  190/09.04.2013г., постановено по ЧНД185/2013г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Производството е по реда на чл.21, ал.2 и ал.3 от ЗБППМН.

Постъпило е Решение по преписка №08/2013г. по описа на МКБППМН – гр. Разград, с което се прави предложение непълнолетният С.С.Б. *** да бъде настанен във възпитателно училище интернат.

Съдът след изслушване на лицата по чл.24, ал.2 от ЗБППМН и преценка на събраните доказателства, констатира следното от фактическа страна:

Непълнолетният С.С.Б. е известен на ДПС за   извършвани от него кражби и са му налагани възпитателни мерки, но без резултат. Майката на същия не може да осъществява контрол спрямо него. Непълнолетният се движи в неподходяща компания. Извършвал е кражби, за което срещу него има образувани наказателни производства.  Пред РРС майката на непълнолетния заявява, че желае той да бъде настанен в интернат, за да бъде откъснат от неподходящата  компания. Самият непълнолетен заявява пред съда, че желае да бъде настанен в такова заведение.

Изложените фактически обстоятелства се установяват от събраните доказателства: Показанията на свидетелите, писмените доказателства, като съдът се позовава и на казаното от самия непълнолетен и неговата майка в съдебното заседание.

Съдът направи следните правни изводи: Описаните  простъпки на непълнолетния С.Б. следва да се квалифицират като противообществени прояви по смисъла на чл.49а, т.1  от ЗБППМН, тъй като поведението му е противоправно и противоречи на морала и добрите нрави – непълнолетният  извършва неправомерни прояви, включително такива явяващи се престъпления , родителския контрол спрямо него е явно невъзможен, а това препятства правилното му развитие и възпитание. Прилаганите до момента възпитателни мерки спрямо непълнолетния не са имали ефект, поради което съдът намира, че с оглед постъпките на малолетния и с оглед неговите интереси следва да му се наложи възпитателна мярка по чл.13, ал.1, т.13 от ЗБППМН, а именно настаняване във възпитателно училище интернат, тъй като очевидно по друг начин не може да се осъществи необходимия  контрол спрямо него и да се осигури ефективното му възпитаване.  

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                       

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: