Р Е Ш Е Н И Е

              Номер  128                                       13.05.2013 г.                                       гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и четвърти април                                             две хиляди и тринадесета  година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар  Г.М.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. 2149/2010 г.

 

            Производството е с правно основание чл.58 от Закона за кооперациите.

            Депозирана е искова молба от С.Д.П. за отмяна на решенията на Общо събрание на член-кооператорите на ТПК”Мир” Разград, проведено на 26.01.2011 г. /след допуснатото изменение на иска в с.з. на 15.06.2011 г./. Сочи, че той и останалите член-кооператори не са получавали покани за това общо събрание, че същото не е свикано и проведено в съответствие с разпоредбите на Закона за кооперациите и устава на кооперацията и по-конкретно, че не е свикано от надлежен орган и не са връчени покани на член-кооператорите, че в работата му са участвали лица, които не са член-кооператори и не е бил обявен предварително дневния ред, както и че не е бил изтекъл мандата на председателя, не е имало и протоколчик.

            Ответникът в своя писмен отговор в законоустановения срок заявява, че счита иска за неоснователен. Твърди, че събранието е проведено законосъобразно, както и че член-кооператорите са имали основание да осводобят ищеца като председател на кооперацията.

            Съдът, след като взе предвид становищата на страните, като прецени събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна следното: Ищецът е член кооператор в Кооперация “Трудово-производителна кооперация Мир” гр.Разград. Освен него, към 05.11.2010 г. кооперацията е имала още 14 члена, според представеното извлечение от книгата на кооператорите /л.56/.

            Според устава на кооперацията /чл.37/1/ общото събрание се свиква от управителния съвет с писмена покана, отправена до всеки член индивидуално  срещу подпис или чрез списък, съдържащ поканата, подписан от всеки един от тях. Поканата се свежда до знанието на членовете най-малко 14 дни преди деня на провеждане на събранието. Общото събрание според устава бива редовно –свиква се веднъж годишно в края на м.април, на което се отчита дейността на кооперацията за предходната година и извънредно – по решение на УС, по искане на КС или на 1/3 от членовете на кооперацията. Самият УС според чл.44 от Устава се свиква на заседание от председателя на кооперацията, а при негово отсъствие – от друг член на УС, предварително упълномощен. Председателят е длъжен да го свика и по искане на 1/3 от членовете, а ако не стори това, УС се свиква от КС. Според ал.3 на чл.44 мястото, датата, часът и дневния ред на заседанието на УС се обявяват предварително на видно място. В чл.50 са уредени основанията за предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя на кооперацията. За УС и КС не са уредени основания за предсрочно прекратяване на мандата.

            На 03.01.2011 г. на заседание на управителния съвет е взето решение за провеждане на общо събрание на 26.01.2011 г. от 17,00 ч. в механа “Боляри” с адрес ул.”**** гр.Разград при дневен ред: изслушване на председателя на кооперацията, освобождаване от длъжност и съкръщаване на мандата на същия, както и на УС и КС и избор на нов управител, УС и КС.  Покана са изпратени до член-кооператорите П. К., Ив. Ив., Д. Ив., В. Г., Г. Г., Ст. Ив., Й. Д., Хр. Д., Й. Н., Т. В., Т.Д., Р. Ст., Х.Х. и С.П..

            На 16.09.2009 г. Ат. Г. Ат. е подал молба за възстановяване на членството в ТПК “Мир” гр.Разград. На същата дата Г. Ат. Г. е поискал да бъде приет за член на кооперацията. В книгата на член-кооператорите същите са вписани на 05.11.2010 г. Видно от приходните касови ордери двамата са платили по 240 лв. като встъпителна вноска. С решение по гр.д.№2149/2010 г. на РРС, потръдено с решение на РОС по в.гр.д.0190/2010 г. са отменени решенията на Общото събрание на ТПК “Мир” Разград от 05.11.2010 г., сред които е и това за приемането на Ат. и Г. за членове на кооперацията.

            Според представения списък на общото събрание на 26.01.2011 г. от 17,00 часа са присъствали 14 члена на кооперацията. Според протокола на Комисията по пълномощията  събранието е било законно, тъй като лично са присъствали повече от 2/3 от членовете на ТПК “Мир” гр.Разград. Взетите и вписани в протокола /л.77 и сл./ решения са: 1. Освобождаване от длъжност на председателя на кооперацията и съкръщаване на мандата му от 2008 г. до деня на общото събрание за избор на нов без да се сочи основанието за това, 2. Освобождаване от длъжност на досегашния Управителен съвет и съкръщаване на мандата му до деня на общото събрание за избор на нов, 3. Освобождаване от длъжност на досегашния Контролен съвет и съкръщаване на мандата му до деня на общото събрание за избор на нов, 4. Избор на нов УС, 5. Избор на нов председател, 6.Избор на нов КС.

            По делото е приложен и протокол /л.81/ на Комисияа по предложението и избора, който преповтаря протокола от общото събрание с някои съкръщения.

            Според показанията на разпитаните по делото свидетели събранието не се е провело на предварително определеното място, а на 100 м. от него. Р.К. водила протокола, в един момент излязла, но докато отсъствала не са били взети решения.

            Анализът на установената фактическа обстановка, налага следните правни изводи:

            При свикване на Общото събрание на ответната кооперация на 26.01.2011 г. е била спазена процедурана, регламентирана в ЗК и Устава  – заседанието на Управителния съвет, на което е взето решение за свикване на Общо събрание е било свикано от КС, всички член-кооператори са били поканени, имало е кворум.  Взетите решения обаче са били извън компетентността на Общото събрание. Устава на ответната кооперация не регламентира възможност за съкръщаване на мандата на УС, КС и председателя. Единствено за последния има възможност за предсрочно прекратяване на мандата, но при точно определени предпоставки. В случая общото събрание не е посочило налице ли са такива основания и в какво се изразяват те. Незаконосъобразността на тези три решения водят до незаконосъобразност и на решенията за избор на нов УС, КС и председател, тъй като такива могат да бъдат избирани само при изтичане на мандата на УС, КС , респ. след изтичане на мандата или след предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя

            Предвид основателността на иска е основателна и ищцовата претенция за заплащане на направените по делото разноски в размер на 9 лв.

            На основание чл.77 от ГПК ответникът следва да заплати следващата се д.т. по делото в размер на 30 лв., тъй като ищецът не е внесъл д.т. при подаване на исковата молба.

                        По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ решенията на Общото събрание на Кооперация “Трудово-производителна кооперация “Мир”гр.Разград, ЕИК ***** , проведено на 26.01.2011 г.

            ОСЪЖДА Кооперация “Трудово-производителна кооперация “Мир”гр.Разград, ЕИК ***** със седалище гр.Разград и адрес на управление Индустриален квартал ДА ЗАПЛАТИ на С.Д.П., ЕГН ********** *** сумата 9 лв. /девет лева/ за направените по делото разноски.

            ОСЪЖДА Кооперация “Трудово-производителна кооперация “Мир”гр.Разград, ЕИК ***** със седалище гр.Разград и адрес на управление Индустриален квартал ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС д.т. 30 лв. /тридесет лева/.

            Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването на страните пред Разградския окръжен съд.

           

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: