Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  51                              17.05.2013 г.                  гр. Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 25.04.2013г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:      Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията бр.д. № 36 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл.50 от СК.

Постъпила е молба от К.М.К. и Ф.Н.К., с която искат от Съда да допусне прекратяване на брака им по взаимно съгласие. Към молбата е приложено и споразумение, с което се уреждат местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име и имуществените им отношения.

В съдебно заседание и двамата съпрузи заявяват желание за прекратяване на брака и потвърждават съгласието си с постигнатото от тях споразумение.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства, становищата на страните  и ги обсъди, намира за установено от фактическа страна следното:   

Молителите са сключили граждански брак на 14.09.2008г. в гр. Разград, с акт № 195. От брака си съпрузите имат едно дете – М. К.М.– род. на ***г.

По делото е приложено споразумение по чл. 51 СК.

При така установената фактическа обстановка, Съдът счита, че молбата за прекратяване на брака по взаимно съгласие е основателна. Съпрузите са уредили местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име и имуществените им отношения. Заявеното от тях желание за прекратяване на брака е сериозно и непоколебимо, резултат на сериозно обмисляне на последиците от това прекратяване.

Постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала, урежда всички лични и имуществени отношения между съпрузите, отчита и интересите на роденото от брака дете, поради което следва да бъде одобрено от Съда.

Окончателната държавна такса от 40 лв., определена от съда на осн. чл. 6, т.3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс,  за допускане на развода, следва да бъде  разделена по равно между двамата съпрузи.

Съпругът следва да заплати по сметката на РРС и сумата от 93.60 лв. представляваща 2% върху сборът на платежите за три години относно заплащаната на детето му издръжка, на осн. чл. 69, ал.1, т.7 ГПК във вр. с чл. 7, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс.

На основание чл. 6, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс съпругата следва да заплати по сметка на РРС и сумата от  15 лв. - дължима държавна такса за промяна на фамилното й име.

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд,

 

 

Р  Е  Ш  И

 

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между К.М.К., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и Ф.Н.К., ЕГН **********, с постоянен адрес ***,  на 14.09.2008г. в гр. Разград, с акт № 195, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

 1. Упражняването на родителските права спрямо роденото от брака дете, М. К.М., ЕГН ********** се предоставят на майката  Ф.Н.К., ЕГН **********, а бащата К.М.К., ЕГН ********** ще има режим на лични контакти с детето, както следва:

-  всяка първа и трета седмица от месеца, събота от 09.00 часа до неделя от 17.00 часа;

- от 01 до 14 Декември;

- един месец през лятото, когато майката не е в годишен отпуск, както и във всеки един момент със съгласието на майката.

2. За издръжката на детето М. К.М., ЕГН ********** бащата К.М.К., ЕГН **********  ще му заплаща 130.00 лв. /сто и тридесет лева/ месечно, чрез Ф.Н.К., ЕГН **********, като майката и законен представител на детето, до пето число на месеца, за който се дължи същата, както и законна лихва за всяка закъсняла вноска, считано от 01.04.2013г.

3. През време на брака страните не са придобили недвижими имоти и МПС представляващи семейна имуществена общност.

4. През време на брака страните не са придобили други движими вещи на името на съпрузите и последните нямат никакви претенции един към друг по отношение на имуществените въпроси.

5. Относно личните отношения между К.М.К. и Ф.Н.К., същите нямат никакви претенции един към друг, включително и за издръжка.

6. След прекратяването на брака, съпругата Ф.Н.К., ще носи предбрачното си фамилно име  - Н.

ОСЪЖДА К.М.К., ЕГН **********, с постоянен адрес ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 113.60 лв. /сто и тринадесет лева и 60 стотинки/ за държавни такси.

ОСЪЖДА Ф.Н.К., ЕГН **********, с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 35 лв. /тридесет и пет лева/ за държавни такси.

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението в частта му относно присъждането на държавните такси, подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд – Разград. В останалата си част решението е окончателно и не подлежи на обжалване.   

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: