Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                               № 196, 10.05.2013г., гр.Разград

         В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

         На единадесети Април  2013 година,

         в публично заседание, в състав:

                                                                                             Председател: Николай Борисов

         Секретар: В.Д.,

         Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 199 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от М. Д.К. ***, против  Наказателно постановление № 115-6/06.03.2013г. на Зам. Кмет на Община Разград, с което за нарушение на чл.26, ал.1, т.12 от Наредба № 4 на ОбС Разград, за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Община Разград му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.42, ал.1 от същата Наредба.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

         За въззиваемата страна –  Община Разград се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

         Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

         На 29.12.2012г. св. И. П. ***, в присъствие на св. В. Н. и други полицейски служители около 23,20ч. извършили проверка в кафе – аперитив „ **** „ в гр. Разград           , площад „ Момина сълза „ № 1/бивше кино Д. Благоев/, стопанисвано от „*****” ЕООД Разград, с управител - ****. Влизайки в заведението, полицейските служители и св. В. Н., в посочения час, установили, че вътре има клиенти, консумиращи различни напитки. В едно от кошчетата за смет до касовия апарат св. И. П. намерил смачкани служебни бонове /приложени по делото/, от които се установявало, че в заведението на 29.12.2012г. са обслужвани клиенти след 22,00ч., докогато е било регламентираното време за работа на заведението. В хода на проверката се установило, че за заведението не е издавана и няма валидна заповед за удължено работно време. За констатираното нарушение полицейския служител Н. Томов в присъствие на управителя на  *****” ЕООД Разград съставил Констативен протокол, а св. И. П. съставил АУАН бл. № 001073, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл.26,ал.1,т.12 от Наредба № 4 на ОбС Разград. Връчил го срещу подпис на жалбоподателя, който впесал възражения. В тридневният срок по ЗАНН писмени възражения от жалбоподателя постъпили и при адм. назакзващия орган. На база съставеният АУАН по – късно, на 06.03.2013г. било издадено и обжалваното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също е квалифицирано като такова по чл.26,ал.1,т.12 от Наредба № 4 на ОбС Разград, а на основание чл. 42, ал.1 от същата Наредба, адм. наказващия орган наложил адм. наказание „ глоба „ в размер на 100,00лв., за това, че М. Д.К. в качеството си на ***** не е прекратил търговската дейност в стопанисвания от него обект  кафе – аперитив „****„. НП връчено  по пощата на 12.03.2013г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 15.03.2013г.

 

 

 

         Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

         Разгледана по същество е основателна.

От писмените доказателства съдържащи се в адм. наказателната преписка, приобщени към доказателствата по делото и от разпита  на свидетелите в хода на събебното следствие, по категоричен и безспорен начин се установява извършеното нарушение. Действително към датата на извършване на проверката заведението не е имало издадена Заповед на Кмет на гр. Разград за удължено работно време, като е осъществявало търговска дейност след 22,00ч. От друга страна обаче, доколкото кафе – аперитив „*****„ е стопанисвано от юридическото лице „****” ЕООД Разград и по делото няма доказателства, че имено жалбоподателят  М. Д.К. е изпълнявал задължения и като управител на заведението, в качеството му на физическо лице, то адм. наказващия орган, не е доказал по безспорен и категоричен начин, че наказателно отговорното лице е физическото лице М. Д.К.. Обективно отговорността за работата на търговския обект е на юридическото лице „****” ЕООД Разград, което в процесния случай се явява адм. наказателноотговорното лице. За тези си изводи съдът намира опора в самата Наредба№ 4 на ОбС Разград, в която под понятието „търговец”, местния законодател има предвид правно организационната форма под която се стопанисват и управляват търговските обекти на територията на Община Разград. От тази гледна точка, адм. наказващия орган е допуснал съществено процесуално нарушение, като не е установил виновното наказателноотговорно лице и е издал едно незаконосъобразно НП, което следва да бъде отменено.  

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът    

 

                                                                      Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 115-6/06.03.2013г. на Зам. Кмет на Община Разград, с което за нарушение на чл.26, ал.1, т.12 от Наредба № 4 на ОбС Разград, за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Община Разград на М. Д.К. *** наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл.42, ал.1 от същата Наредба, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: