П Р И С Ъ Д А

 

                           2013 година                               град Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На  тринадесети май                                                                      2013 година        

В публично заседание в следния състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

 

                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.П.

                                                                  М. Б.

 

Секретар:  Ж.Р.

Прокурора: Павлина Узунова

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 113 по описа за 2013 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Е.Б.А., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образования, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 03.11.2012 г. в гр. Разград, се е заканил с убийство на Т.Н.Г. ***, като това заканване е могло да възбуди основателен страх у пострадалия за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му налага НАКАЗАНИЕ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода, изпълнението на което отлага за изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ на основание чл. 66 ал.1 от НК.

ПРИЗНАВА подсъдимият Е.Б.А., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образования, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН в това, на 03.11.2012 г. в гр. Разград да е направил опит да причини средна телесна повреда на Т.Н.Г. ***, изразяваща се в опит да го намушка с нож в областта на корема, което да доведе до проникване в коремната кухина на пострадалия, в следствие на което Г. е получил  прободно-порезна рана по задновъншната страна на лявата предмишница в средната й  трета и насиняване на кожата с лек оток на меките тъкани в лявата половина на челото, на границата с окосмената част на главата, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, като деянието е  извършено по хулигански подбуди и е останало недовършено по независещи от А. причини и ГО ОПРАВДАВА по така повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, пр. 1 във вр. с чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

 

ОСЪЖДА подсъдимият Е.Б.А., със снета по – горе самоличност на осн. чл. 45 от ЗЗД ДА ЗАПЛАТИ на Т.Н.Г. ***, сумата 1000,00 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението по чл. 144 ал.3 от НК неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деликта до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначално предявения му размер от 10 000 лв., като недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимият Е.Б.А., със снета по – горе самоличност на осн. чл. 45 от ЗЗД ДА ЗАПЛАТИ на Т.Н.Г. ***, сумата 700,00 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди от причинената лека телесна повреда, изразяваща се в прободно-порезна рана по задновъншната страна на лявата предмишница в средната й  трета и насиняване на кожата с лек оток на меките тъкани в лявата половина на челото, на границата с окосмената част на главата, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деликта до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначално предявения му размер от 10 000 лв., като недоказан.

       ОСЪЖДА подсъдимия Е.Б.А., ЕГН ********** да заплати по сметка на държавния бюджет сумата от 160,00 (сто и шестдесет лева), представляваща разноски в хода на досъдебното производство и по сметка на Районен съд град Разград, сумата  190,00 /сто и деветдесет/ лева за разноски в съдебната фаза на производство, както и сумата 100 лв., представляваща държавна такса върху уважената част от предявените граждански искове.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред РОС.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:              

 

                           

                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

 

                                                                                        2.