МОТИВИ  към решение № 237 постановено по АНД № 275/ 2013г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.345 от НК срещу К.А.К. ЕГН **********, за това, че на 09.04.2013 г., в гр. Цар Калоян, област Разград, си служил с контролни знаци – 2 броя регистрационни табели с № *****, издадени за друго МПС – за лек автомобил “Фолксваген Голф”, като ги е монтирал на управлявания от него лек автомобил “Роувър 111”.  

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят К. се признава за виновен.

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Монева, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 09.04.2013г. около 12,00ч. в гр. Цар Калоян, обл. Разград, полицейските служители св. Й. Д. и А. К. се движели със служебен автомобил по ул. „ Христо Ботев „. Св. Й. Д. забелязъл, че срещу тях се двихи л.а. „ Роувър 111” с рег. № *****, на който липсва преден десен фар. Това наложило полицейските служители да спрат за проверка процесния автомобил. При проверката се установило, че автомобилът се управлява от обв. К.А.К. ЕГН **********, а след справка в деж. част на РУП – Разград се установило, че рег. табели монтирани на л.а. „ Роувър 111” съ издадени за друго МПС – л.а. „ Фолксваген Голф”. От разговор с обв. К., полицейските служители разбрали, че лично той е монтирал процесните рег. табели на управлявания от него автомобил.

С протокол за оглед на местопроизшествие от същата дата органа на досъдебното производство е иззел като веществено доказателство по делото и процесните регистрационни табели.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.345 от НК. На инкриминираната дата нарушителят умишлено е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Роувър 111”  с лично монтирани от него рег. табели с № ******, издадени за друго МПС л.а. „ Фолксваген Голф”. 

По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Протокол за оглед на местопроизшествие от 09.04.2013г. с приложен фотоалбум; самопризнанието на самия нарушител, дадено в съдебно заседание, показанията на свидетелите Й. Д. и А. К.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и                           К.А.К., следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба . Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер -           1000лв. 

Вещественото доказателство по делото – 2бр. рег. табели с № ******, следва да бъдат изпратени на КАТ – Разград и след влизане в сила на Решението да бъдат унищожени по надлежния ред.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: