МОТИВИ към решение №  241   от 07.05.2013 г., постановено по НАХД №319/2013 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от  П.Г.К. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на  05.05.2013 г. в гр.Л.

            Нарушителят  К. признава, че по същото време е бил на мястото, след като преди това бил употребил алкохол. Признава, че  е носил притежавания от него газов пистолет.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На 05.05.2013 г. К. се почерипл в дома си, като употребил и алкохол. Взел пистолета си и излязъл. Отшъл в заведение “Н.” в гр.Ц. К. В заведението влязъл в пререкание с Ю. Х. Ю., след това се отдръпнал и стрелял във въздуха.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя и  свидетелите Й. и Ю. и протокола за доброволно предаване.

            Нарушителят е пенсионер по болест, работи като охранител.Не е осъждан.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителят е предизвикал възмущението на гражданите, които са били в и около заведението. В случая деянието е със сравнително  висока обществена опасност, тъй като има използване на газсигнален пистолет. Обществената опасност на нарушителя е ниска, тъй като същият не е осъждан и е с добри характеристични данни.

            При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете високата обществена опасност на деянието и ниската обществена опасност на дееца и най-вече възрастта и здравословното му състояние и счете, че следва да наложи по-лекото от двете наказания – ГЛОБА в размер над минималния и под средния, а именно 150 лв.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: