Мотиви към решение  № 281 от 27.05.2013г.,

      постановено по AНД №382/2013г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от Р.Г.Б. и Х.Е.А., непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и според акта се състои в следното: “На 25.05.2013г. около 21,30ч, в гр.Разград ресторант “Лес” лицата Б. и А. влизат в пререкание с Л. Б. извежда Л. извън ресторанта и му нанася няколко удара по лицето с юмрук, Л. се опитва да се оттърве, но А. не му позволява. А. и Б. повалят Л. на земята и започват да му нанасят удари по тялото. В този момент се намесва охранителят от ЕНигма-АБК”.

Нарушителите, в съдебно заседание, дават обяснения, като признават извършената проява и изразяват съжаление за стореното.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителят в с.з. обясненията по преписката на Л. Л., П. П., М. Ц. Н. М., С. Н., характеристики на двамата нарушители, относно фактическа обстановка, отразена в съставения акт.

Нарушителите, които били съученици на 25.05.2013г. били в ресторант “Лес” в гр.Разград, където празнували завършването на средното си образование и имали абитуриентски бал. Около 21,30 часа нарушителите били на дансинга и танцували, когато друг абитуриент – Л. Л. минал покрай тях и бутнал нарушителят  Б., а нарушителят  А. извел Л. пред  ресторанта в лятната градина, където го ударил в дясната част по лицето. Излязъл и другият нарушител, който също ударил Л., вече повален на земята. Наоколо се събрали и други техни съученици, имало навън  гости на ресторанта. Излязъл управителят на ресторанта М. Ц., който влязъл между младежите и ги разтървал, а негови колеги сигнализирали органите на полицията.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава и от обясненията на нарушителите в с.з като и приобщените писмени доказателствени материали.

Поради изложените обстоятелства        съдът намира, че с действията си нарушителите Б. и А.,  са нарушил обществения ред, като в присъствието на други техни съученици, познати  и гости на ресторанта по време на празненството, се разправяли с Л. Л., когото са и удряли. Действията им са непристойни, проявили са незачитане към общоприетите норми на поведение и в частност към присъстващите лица, по-конкретно към личността на Л. Л.. Деянието им поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява, нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на двамата дейци. Съдът отчита превес на смекчаващите обстоятелства в случая, предвид инцидентния характер на проявата извършена от двамата, младата им възраст, добрите характеристични данни и признанията на двамата. Деянието не се отличава с по-висока обществена опасност от подобни случаи. Съдът намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да бъде наложено по-лекото наказание глоба. Същото следва да е към от минимума към средата, предвид не-ниската обществената опасност на проявата – все пак има размяна на удари, на официалната празнична вечер, която е била помрачена от извършената проява, състояла се пред голям брой лица. Като съответно на извършеното съдът намира размерът на наказание глоба от 200лв. за всеки един от нарушителите, предвид почти еднаквото им участие.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя.    

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: