МОТИВИ към решение № 290   от  31.05.2013 г., постановено по НАХД №395/2013 г. на РРС.

          Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

          Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от С.Ш.Х. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 31.05.2013 г. в с.Дянково.

          С.Х. признава, че е носила газов пистолет и че е посетила дома на своите баба и дядо, за да се разправя със снаха си.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   На 30.05.2013 г. между съпруга на С.Х., нейния баща и брат е имало сбиване, което е наложило намесата на полицията. На следващия ден съседка на С.Х. й съобщила, че снаха й събира подписи, за да пратят съпруга й на лечение в гр.Бяла. С.Х. се афектирала от това, както и от конфликта предходния ден, взела газовия пистолет, закупен преди това от съпруга й и тръгнала към дома на своите баба и дядо. Като стигнала до дома, тя повикала снаха си, но последната не излязла. Баба й и дядо й били до врамата и между тримата възникнал конфликт, разменили си обидни реплики. С.Х. взела камък от земята и го хвърлила по панорамно стъкло, което се счупило.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителката и свидетелите.

          И тримата нарушители са неосъждани, семейни.

          При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която нарушава обществения ред, с която проява извършителката е предизвикала възмущението на съселяните си. Проявата на Х. се характеризира с висока обществена опасност, тъй като е била въоръжена /макар и с газов пистолет/ и е била целенасочена и упорита в действията си. Тъй като и нарушителката е с невисока обществена опасност – неосъждана, полага общественополезен труд и има семейства, за което се грижи, съдът счита, че следва да й наложи по-лекото от двете алтернативно предвидени наказания – глоба , но към най-високия размер, а именно   400 лв.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: