П Р И С Ъ Д А

 

                                           2013 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На   петнадесети май                                                                  2013 година

В публично заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : Н.К.

                                                 Р.Л.

                           

                   

Секретар: В.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Наказателно ЧХ дело №  1017                        по описа за 2013   година

 

П Р И С Ъ Д И:

                                            

ПРИЗНАВА подсъдимия Б.С.М. – роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, учащ, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 13.10.2012 г.  в гр. Р., е причинил на И.Н.И., ЕГН **********,*** лека телесна повреда, изразяваща се в хематом в областта на лявото око, малък кръвоизлив под склерата във външния ъгъл на същото око; разкъсно – контузна раничка с елипсовидна форма в средната част на долния клепач на лявото око, довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия – престъпление по чл. 130 ал.1 от НК, като на основание чл. 78а ал. 6 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност за така извършеното престъпление и му налага административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на съдебния акт пред учителския и ученически състав на Спортно училище гр. Разград.

ОСЪЖДА подсъдимия Б.С.М., със снета по делото самоличност на основание чл. 45 от ЗЗД и неговата майка и гражданският ответник С.М.Х., с адрес *** на осн. чл. 48 от ЗЗД да заплатят СОЛИДАРНО на И.Н.И., ЕГН **********,***, сумата 600,00 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 13.10.2012 г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначално предявения му размер, като недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия Б.С.М., със снета по делото самоличност на основание чл. 45 от ЗЗД и неговата майка и гражданският ответник С.М.Х., с адрес *** на осн. чл. 48 от ЗЗД да заплатят СОЛИДАРНО на И.Н.И., ЕГН **********,***, сумата 20,00 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 13.10.2012 г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначално предявения му размер, като недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия Б.С.М., със снета по делото самоличност, действащ със съгласието на своята майка С.М.Х., с адрес *** да заплати на И.Н.И., ЕГН **********,***, сумата 222 лв. за разноски по производството.

ОСЪЖДА подсъдимия Б.С.М., със снета по делото самоличност, действащ със съгласието на своята майка С.М.Х., с адрес *** да заплати по сметка на РРС сумата 100 лв., представляваща държавна такса, върху уважената част от предявените граждански искове.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дн. срок от днес пред РОС.

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                     

 

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ :1.

 

 

                                                                                   2.