Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 263, 19.06.2013г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На шестнадесети  Май  2013 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Б.

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 270 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Б.Я.С. ЕГН ********** ***« ***** « № ** срещу Наказателно постановление  658 от 25.09.2012г. на началник на РУП гр. Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.177 ал.4 пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.177 ал.1 т.1 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.  Алтернативно да намали размера на наложеното адм. наказание. По същество не оспорва фактическите констатации, така както са отразени в АУАН, респективно в НП.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява представител.  Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят Б.Я.С. на 13.09.2012г. около 12,00ч. на кръстовището за с. Недоклан, посока гр. Исперих, управлявал л.а. „ БМВ 530Д” с рег. № ****, негова собственост. Спрян за проверка от контролни органи св. В. Б. и св. Кр. Д. – служители на РУП към ОДМВР-Разград. От извършената проверка на документите на водача и след извършена справка в ОДЧ на ОДМВР – Разград се установило, че  Б.Я.С.  управлява автомобила след като е лищен от право да управлява МПС с НП или Решение на РРС от дата 20.09.2011г. За констатираното нарушение св. В. Б. съставил АУАН бл. № 113381, в който полицейският служител, описал нарушението  квалифицирал същото като такова по чл.177 ал.1 т.1 от ЗДвП. Връчил АУАН на нарушителя срещу подпис, който в графа „възражения”, собственоръчно вписал „... на...”. Въз основа на АУАН,  Началник на РУП – Разград, издал и процесното НП, в което при същата фактическа обстановка,която допълнил, че нарушението е повторно, предвид влязло в сила НП № 348/14.10.2011г. на Началник РУП Вятово, за същото такова нарушение,  квалифицирал нарушението отново по  чл.177 ал.1 т.1 от ЗДвП и наложил административна санкция „ глоба” в размер на 1000,00лв. НП било връчено на жалбоподателя на 21.11.2012г. жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 11.11.2012г.

       В съдебно заседание редовно призован, жалбоподателят не се явява.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

       Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на водача. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Събраните в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства,  не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган. Видно от приложената по делото адм. наказателна преписка  по НП № 348/14.10.2011г. на РУП Вятово, по безспорен и категоричен начин се установява, че жалбоподателят вече е бил наказван с влязло в сила НП за същото нарушение, което обуславя и наличие на повторност по отношение на настоящото нарушение.

Съдът приема, че наказващият орган законосъобразно е определил и наложил като съответно наказание “Глоба” в размер на 1000,00лева. Наказанието е в рамките на средния предвиденият в закона размер и административнонаказващият орган в случая е съобразил тежестта на извършеното нарушение и признаците от обективна и субективна страна. Относно възражението на жалбоподателя, че няма финансова възможност да заплати така наложеното наказание, съдът намира същото за неоснователно, защото макар и несъстоятелен жалбоподателят притежава висок клас МПС с относителна висока средна пазарна стойност, което по същество оборва и твърдението му за прекомерност на наложената санкция. От друга страна има възможност изплащането на адм. санкция да стане разсрочено.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ПОТВЪРЖДАВА НП  658 от 25.09.2012г. на началник на РУП гр. Разград, с което на Б.Я.С. ЕГН ********** ***« ****** « № ** на основание чл.177 ал.4 пр.1 от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.177 ал.1 т.1 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 1000,00 лв., като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: