Р Е Ш Е Н И Е № 282

 

гр. Разград, 28.06.2013г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският  районен  съд, наказателен  състав,  в  публичното заседание на 28.05.2013г., в състав:

Председател: Константин Косев

 

при секретаря Г.А., като разгледа докладваното от председателя АНД № 285 по описа за 2013 год., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Г.И.Ж. против електронен фиш серия К, № *****, издаден от ОД на МВР-Разград, с който на основание чл. 189, ал.4 във вр. чл.182, ал.1, т.4 от ЗДвП й е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.

Жалбоподателката излага съображения, че фиша е незаконосъобразен и иска отмяната му. Сочи, че не е ясно мястото на нарушението, не било посочено точно кой текст е нарушен, не бил ясен и авторът на фиша.

В съдебно заседание за жалбоподателят не се явява представител. Не се явява представител и на наказващия орган.

За РРП не се явява представител.

Районният съд, като прецени допустимостта на жалбата и след анализ на събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Жалбата е допустима. По същество е основателна.

В атакувания електронен фиш е посочено, че на 21.03.2012г. в 10,50 ч. в/на гр. Разград път II-49 посока Разград с МПС Фолксваген Пасат регистрационен №***** е извършено нарушение на скорост  ... установено и заснето с техническо средство №544. Посочено е, че разрешената скорост е 50 км/ч., установената 90 км/ч., а превишената 40 км/ч. 

В подкрепа на изложените факти са разпечатка по чл. 189, ал.5 ЗДвП, протокол за проверка  на техническо средство.

Изложената фактическа обстановка води на следните правни изводи:

Съдът намира, че електронният фиш е незаконосъобразен от формална страна, тъй като  същият не конкретизира мястото на нарушението с необходимата точност, съобразно изискванията на чл.189, ал.4 от ЗДвП. Като място на нарушението е посочено “в/на гр. Разград път II-49 посока Разград”. При този начин на описание остава неясно дали нарушението е извършено в границите на гр. Разград или при приближаване на автомобила към гр. Разград.  Остава въпросът дали става дума за нарушение изършено в населено място или извън такова, а приложимите наказателни норми в двата случая са различни. Внимателният прочит по-скоро навежда на идеята, че процесният автомобил е приближавал гр. Разград без да е бил в самото населено място, когато е извършено нарушението. Така или иначе текстът на фиша дава двусмислено описание на мястото на нарушението и за съда остава неясно от фактическа страна дали се визира нарушение в населено място или извън такова. При това не може да се провери дали дадената във фиша квалификация е правилна. Допуснато е нарушение на чл.189, ал.4 от ЗДвП, което води до незаконосъобразност на фиша, която налага отмяната му на формално основание.

Водим от горното, съдът,

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯВА електронен фиш серия К, № ****, издаден от ОД на МВР-Разград на Г.И.Ж. ***.

Решението подлежи на обжалване пред  Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: