П Р И С Ъ Д А

 

                           2013 година                               град Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                       наказателен състав

На двадесет и пети юни                                                       2013 година         

В публично заседание в следния състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

Секретар: В.Д.

Прокурора: Недка Петрова

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 312 по описа за 2013 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият  Ц.В.С., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 22.09.2012 г. в кръстовище между главен път І-2 /Е-70, гр. Р. – гр. В./ и път ІІІ-2004 /водещ към с. Б./, при управление на МПС – товарна автокомпозиция, състояща се от седлови влекач   “С.” с рег. № * **-** ** с прикачено към него полуремарке “А. Ф.” с рег. № * **-** **, е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП: “Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени  вреди”, чл. 3 от ППЗДвП: “Участниците в движението са длъжни: 1. Да спазват правилата за движение ... 4. Да не причиняват имуществени щети”.; чл. 21, ал. 1 от ЗДвП и чл. 73, ал. 1 от ППЗДвП: “При избиране на скоростта на движение на водача на ППС е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/час: за пътно превозно средство от категория С+Е, извън населено място – 70 км/ч, като се е движел със скорост 90 км/ч. и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди по  товарна автокомпозиция, собственост на “Д. Т.” ЕООД – гр. П., с управител и едноличен собственик  М.Н.М. ***, в размер на 43000 лева по влекач “С.” с рег. № * **-** ** и на 16000 лева по прикачено към него полуремарке “А. Ф.” с рег. № * **-** **, като общата стойност на причинените имуществени вреди е в размер на 59000 лева – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. “а” във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ, включващо следните мерки:

А/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ по настоящия адрес на подсъдимия за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, с периодичност два пъти седмично.

Б/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

НА основание чл. 343г във вр. с чл. 343, ал. 1, б. “а” от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС ЗА СРОК ОТ  ТРИ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА подсъдимия Ц.В.С., ЕГН ********** да заплати на “Д. Т.” ЕООД – гр. П. сумата от 30 828,80 лева за имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 22.09.2012 година до окончателното изплащане на сумата, както и сумата 1100,00 лева за разноски по делото.

ОСЪЖДА подсъдимия Ц.В.С., ЕГН **********, да  заплати  по  сметка  на  Държавата сумата 463,46 (четиристотин шестдесет и три лева и четиридесет и шест стотинки) лева,  представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата 85,00 (осемдесет и пет) лева разноски в съдебното производство, както и да заплати по сметка на РС град Разград сумата 1233,15 лева за Държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред РОС.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: