Мотиви към Решение №297/05.06.2013г. , постановено по НАХД №403/2013г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от П.С.В. и В.С.Р.,***, на 02.06.2013г. в гр. Разград проява на дребно хулиганство.

Нарушителите дават обяснения, като всеки от тях отрича виновността си и сочат, че всъщност става дума за недоразумение.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намери за установено следното: На 02.06.2013г. преди обяд /около 10 часа/ двамата нарушители били с компания в гр. Разград в заведението при бензиностанция ОМВ. След като употребили алкохол двамата влезли в пререкание помежду си. Започнали да се блъскат и си разменили по един или два удара. Това подтикнало служителите в заведението да повикат полиция. При това на двамата нарушители бил съставен акт за дребно хулиганство, като е прието, че с действията си същите са нарушили общоприетите норми на поведение и са предизвикали възмущението на гражданите, присъстващи на бензиностанцията.

Приетата за установена фактическа обстановка се доказва по несъмнен начин от приобщените обяснения и показанията в съдебното заседание на свидетелите Р. М., М. М. и Е. Е.. Тези свидетели сочат, че двамата нарушители се скарали и сбили. Двамата нарушители отричат да са си разменяли удари – казват, че само говорели на висок глас. Всъщност е ясно, че между тях се е стигнало до сблъсък /кратко сборичкване/ – това са възприели разпитаните свидетели, които очевидно дават правдиви показания.  Данните по делото не дават основание за категоричен отговор, кой от участниците в разглеждания инцидент е бил в най-висока степен виновен за разглежданото пререкание и сбиване, но очевидно  и двамата нарушители са допринесли за пререканието. Всеки от тях недупустимо е прибегнал до саморазправа с другия, независимо от това дали е бил провокиран.

При това съдът намира, че и двамата нарушители с поведението си са нарушили  обществения ред и спокойствието на присъстващите и са предизвикали възмущението им. Проявите им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явяват престъпления по чл.325 от НК, но се явяват нарушения – дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежат на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

 При определяне на наказанията на нарушителите съдът отчита като смекчаващи обстоятелства това, че в крайна и двамата нарушители очевидно са били афектирани от някакво недоразумение между тях. Същите сочат, че след инцидента са изяснили отношенията си и съжаляват за случилото се. При това съдът намира, че административните  наказания на нарушителите следва да се определят по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1 от УБДХ, а именно глоби в размер на по 100 лева за всеки един от двамата нарушители, като съдът намира, че по този начин целите на наказанието ще се постигнат.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                                                       

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: