Р Е Ш Е Н И Е

Номер 209                                        12.07.2013 г.                                    гр.Разград

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Разградският районен съд                                                                            състав

На двадесет и пети юни                                           две хиляди и тринадесета година

 в публично заседание в състав:

Председател: Светлана Чолакова

Секретар   Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№58 по описа за 2013г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.53 ал.2  от ЗКИР.

                Депозирана е искова молба от Н.А.Ф., с която е предявен иск срещу Е.И.С. за установяване по отношение на ответника, наличието на непълнота при определяне на кадастралната граница между УПИ Х-“Стопански дейности” и парцел ІХ-288 по кадастралния план на с.******* от 1989г., като не е нанесена като кадастрална граница материализираната на място с ограда и приложена дворищно регулационна граница, че кадастралната граница съвпада с приложената дворищно-регулационна граница между процесните имоти, както и за установяване, че ищецът е собственик на недвижим имоти УПИ Х – “Стопански дейности” в квартал 32 по кадастралния план на с.******* с площ 965кв.м. Твърди се, че е собственик на описания имот съгласно н.а. за покупко-продажба №95 т.5 дело №2511 от 1996г. и при поискване от Община Разград скица на имота, установил, че регулационната граница между двата имота, не е отразена като кадастрална граница. Ишецът подал искане до Община Разград за попълване на кадастралния план на с.*******, след което служители съставили Акт № 103-03-5307/27.04.2012г. за непълноти в одобрен кадастрален план. Ответницата отказала да подпише акта, поради което бил постановен отказ от кмета на Община-Разград. В хода на административно производство по обжалване на отказа, ответницата заявила, че оспорва правото на собственост на ищеца и разположението на имотната граница.

Ответникът в писмения отговор оспорва иска. В съдебно заседание процесуалния представител намира иска за неоснователен, като сочи, че са налице три иска, които са неоснователни.

            Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:

            С нотариален акт за покупко-продажба №95 том.5 дело №2511 от 14.08.1996г., ищецът е придобил собствеността върху дворно място от 965кв.м. с неуредени регулационни отношения за 25 кв.м., находящо се в с.*******, съставляващо урегулиран парцел №Х-288 в квартал 32 по плана на селото при граници: улици от двете страни, парцел ІХ-288, парцел ХІ-289.

С нотариален акт за покупко-продажба №97 том 4 дело №416 от 27.12.2005г., ответникът е придобил собствеността върху поземлен имот находящ се в с.*******, представляващ празно дворно място с площ 1075 кв.м. съставляващ парцел ІХ-288 по плана на с.*******, при граници: улица, поземлен имот Х - Стопански дейности, ХІІ-290, ХІІІ-291 и VІІІ-287.

Според заключението на назначената по делото съдебно-техническа експертиза, в кадастралния план на с.******* послужил за основа на плана за регулация одобрен със Заповед №478 от 12.04.1989г. имотите собственост на ищеца и ответника са заснети като един общ поземлен имот с планоснимачен номер 288, същият кадастрален план е действащ и към настоящия момент. Съгласно одобрения ПУП на територията на поземлен имот №288 са образувани два парцела №ІХ-288 и Х-288 в кв. №32. С последващо изменение на ПУП със Заповед №1227/23.11.2000г. поземлен имот №Х-288 е преотреден в поземлен имот с №Х- “Стопански дейности”, с което предназначение същият имот е и към настоящия момент. Местоположението на вътрешнорегулационната граница между поземлени имоти Х-“Стопански дейности” и ІХ-288 от кв.32 по плана на с.******* е одобрено със Заповед №478 от 12.04.1989г. и същата би следвало да минава на място по отреденото и от плана трасе, отбелязана със син цвят на скица /л.56/. Съществуващата на място ограда между имотите на ищеца и ответника не съвпада с вътрешнорегулационната граница между поземлени имоти Х-“Стопански дейности” и ІХ-288 от кв.32 по плана. Същата е изградена не по одобрената със Заповед №478 от 12.04.1989г. дворищна регулация, а е отместена в посока север към ответника по цялото и протежение на дистанция от 0,60м. до 0,90м. В резултат на от несъвпадението на съществуващата на място ограда с вътрешнорегулационната граница между двата имота, ответникът ищецът владее част от територията на ІХ-288 в размер на 21кв.м.

            Съдът кредитира заключението на вещото лице като компетентно, обосновано и неоспорено от страните.

            Въз основа на така установената фактическа обстановка, съдът направи следните правни изводи: Така предявеният иск, е за установяване на допусната непълнота в кадастралния план и по специално – ненанесена кадастрална граница между процесните имоти към момента на одобряване на кадастралния план на с.******* от 1989г, както и следващото се от това искане установяване, че ищецът е собственик на УПИ  “Стопански дейности” в квартал 32 по кадастралния план на селото с площ 965кв.м., т.е. към минал момент. Същият се явява неоснователен и недоказан по следните съображения. Кадастралният план представлява графичен способ за отразяване на пространствените предели на материалното право на собственост към момента на изработване на плана. Предпоставка за допустимостта му е спор за материално право на собственост върху заснетата площ. Ищецът се е възползвал от административния ред съгласно чл.53 ал.1 от ЗКИР, но е получил отказ. Предмет на доказване на иска по чл.53 ал.2 от ЗКИР е правото на собственост на спорната  площ, към момента на одобряване на кадастралния план  - в случая този план на с.******* е одобрен със Заповед №478 от 1989г. По кадастралния план на с.******* послужил за основа на плана за регулация одобрен със Заповед №478 от 12.04.1989г., имотите собственост на ищеца и ответника са били заснети както общ поземлен имот номер 288. След одобрението на ПУП от този имот са образувани парцели №ІХ-288 и Х-288. Регулацията между тях е приложена, като в кадастралния план от 1989г. е отразена вътрешнорегулационната граница между имотите на ищеца и ответника /със син цвят на скица на  л.56/, като същата не съвпада със съществуващата на място ограда /отразена с черен цвят на скица на л.56/. Т.е. не е налице непълнота в плана на с.******* от 1989г., тъй като вътрешнорегулационната граница между процесните имоти е нанесена. Същата не съвпада със съществуваща на място ограда. Видно от  н.а.  №95 том 5 дело №2511 от 14.08.1996г. ищецът е придобил собствеността върху УПИ Х-288, след одобряването на плана на с.*******. Искът по чл.53 ал.2 от ЗКИР е иска за установяване право на собственост към минал момент - влизане в сила на кадастралния план върху спорната площ, за която се твърди, че не заснета, какъвто е случаят, като петитумът  по този иск съдържа две части - установяване правото на собственост на ищеца към момента на лизането в сила на кадастралния план и установяване на грешното заснемане – в случая липсата на заснета вътрешнорегулационна граница между имота на ищеца и този на ответника. Явно, че е налице кадастрална граница между двата имота. Ишецът обаче не е бил собственик на този имот към процесния минал момент. Поради което и предявеният иск с правно основание чл.53 ал.2 от ЗКИР следва да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан.

            На основание чл.78 ал.3 от ГПК ищецът следва да заплати на ответника, направени разноски в производството съгласно приложения списък в размер на 1000лв., представляващи заплатено адвокатско възнаграждение. В този смисъл е неоснователно възражението на представителя на ищеца, за прекомерност на определения адвокатски хонорар, тъй като с оглед материалния интерес и фактическата и правна сложност на делото, платената сума не е завишена, а съответна на осъществената защита по настоящото производство.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТХВЪРЛЯ като неоснователен и недоказан предявения иск от Н.А.Ф., ЕГН**********,***, против Е.И.С.,*** стая 11,  за признаване на установено по отношение на ответника, че е налице непълнота при определяне на кадастралната граница между УПИ Х – “Стопански дейности” и парцел ІХ-288 по кадастралния план на село **** одобрен със Заповед №478/1989г., че не е нанесена като такава матераилизираната на място с ограда и приложена дворищно регулационна граница по предходния план на с.*****, че тази кадастрална граница съвпада с приложената дворищно-регулационна граница и материализираната на място имотна граница между процесните имоти, както и че Н.А.Ф. е собственик на недвижим имот, находящ се в село *******, община Разград, област Разград, съставляващ УПИ Х-“Стопански дейности”, в квартал 32/тридесет и две/ по кадастралния план на село*******, с площ от 965/деветстотин шестдесет и пет квадратни метра/.

ОСЪЖДА Н.А.Ф., ЕГН**********,***, ДА ЗАПЛАТИ на Е.И.С.,***, стая 11 сумата 1000 лв. /хиляда лева/ за направените по делото разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: